Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Huda planinska nesreča na Ratitovcu ...

Jutro (1932): V soboto zgodaj zjutraj se je pripetila v skalnatih pečinah Ratitovca huda planinska nesreča in je pripisovati zgolj sreči, da ni končala s smrtnim izidom.

Škofja Loka, 17. julija.
Dva Škofjeločana, sin brivskega mojstra Franc Vraničar in njegov prijatelj žagar Jože Hafner s Trate, vulgo Štibernkov sta se odpravila v petek zvečer na planinsko turo na Ratitovec. Do Češnjice v Selški dolini sta se pripeljala z avtom in tudi tam prenočila.
Da dosežeta Ratitovec še pred sončnim vzhodom, sta odšla planinca iz Češnjice zelo zgodaj in sta res srečno prispela do vrha, ter se pri koči odpočila. Po kratkem postanku na Ratitovcu je zvabila zgodnja turista želja po planinskih cveticah v okoliško skalovje, ki je na nekaterih mestih zelo nevarno in lokavo. Po dobri uri hoda sta prispela do kraja, ki ga imenujejo domačini »Altmauer«. Vraničar si je izbral za iskanje planik lep kraj, Hafner pa se je ločil in se pričel spenjati po skalnati steni, ne bi bil Vraničar za to vedel. Pri tem je prišlo do nesreče.
Hafnerju se je sprožilo kamenje in že v naslednjem hipu je odletel po skalovju, dobrih 15 m navzdol in obležal slednjič na majhni ravnici. Vraničar je hrušč kamenja slišal, toda si ni predstavljal, da bi se bilo moglo prijatelju kaj zgoditi. Ko pa Hafnerja le od nikoder ni bilo, ga je pričel Vraničar iskati in klicati, ter ga je slednjič res vsega stolčenega in v hudih poškodbah našel na kraju nesreče. Ker si Hafner ni mogel nič pomagati, ga je Vraničar z največjim naporom izvlekel na najbližjo pot, nato pa je uro daleč tekel v kočo po pomoč. V koči niso imeli nobene nosilnice. Trije turisti so šli po Hafnerja in ga prenesli v Krekovo kočo. Zaradi službe je moral Vraničar svojega druga pustiti v koči, potem ko je bilo zgovorjeno zaradi prevoza na dom. Hafnerja so v koči obvezali, ter ga tekom sobote pripeljali z avtom domov.
Hafner se je pri padcu zelo poškodoval. Znatne poškodbe je dobil po vsem telesu, razbito pa ima levo koleno in zvito nogo.
Ob tej priliki bi opozorili, da je nosilnica na Ratitovcu zelo potrebna in upamo, da jo bo koča tudi dobila. Zadnja leta se je pripetilo med tamošnjimi pastirji več nesreč, celo s smrtnimi primeri. Kako neprijetno je, če v takih primerih ni nosilnice.
Prosimo zato SPD, da naši upravičeni prošnji ustreže.

 

Nenavadna nesreča dijakov na Pohorju

Maribor, 18. julija.
Blizu Šumnika na Pohorju se je pripetila v nedeljo popoldne nesreča, ki si je
izbrala za žrtev tri mariborske dijake: 18-letnega Milana Favaja, 19-letnega Mirka Ozvatiča in 16-letnega Joška Gradnerja. V veselem razpoloženju so se vsi trije spustili po žlebu, po katerem spuščajo Pohorci hlode z vrha v dolino. Nič hudega sluteč so drseli z bliskovito naglico po žlebu, katerega konec je pod Šumnikom.
Drug za drugim so zgrmeli v globok prepad na skalovje in se hudo poškodovali. Milan Favaj si je zlomil desno nogo, Mirko Ozvatič se je hudo potolkel na glavi in dobil težke notranje poškodbe, Joško Gradiner pa se je močno opraskal po obrazu in si poškodoval levo nogo.
V prvem hipu se fantje sploh niso zavedli nesreče. Le z veliko težavo in naporom so se skobacali iz prepada, kjer so jih našli neki izletniki, ki so jim nudili pomoč. O nesreči so bil obveščeni mariborski reševalci, ki so ponesrečene dijake na nosilih prenesli do Ruš, odkoder so jih z avtom prepeljati v mariborsko bolnišnico. Vest o nesreči se je že pozno v nedeljo zvečer raznesla po mestu in zelo vznemirila svojce ponesrečencev.

Jutro, 19. julij
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije