Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Junak pod Hruščansko planino

Jeseniške novice - Marjana Ahačič, Janko Rabič: Pohodniki, ki se v teh dneh odpravljajo proti Hruščanski planini, lahko na poti tik pred ciljem v teh dneh naletijo na nenavaden prizor: proti nič hudega slutečim planincem se ves našopirjen zapodi mogočen črn ptič velik kot puran – divji petelin.

Še pred desetletjem se je bilo za to, da si videl divjega petelina v njegovem narav­nem okolju, na pot treba od­praviti zgodaj zjutraj. Z vodnikom, ki dobro pozna glo­boke, stare gozdove, kjer je v zadnjih nočnih in zgodnjih jutranjih urah mogoče opa­zovati samca, ki z dvignje­nim, pahljačasto razprostr­tim repom odganja tekmece in dvori kuram, ženskim predstavnicam svoje vrste.

V zadnjem desetletju pa je kar nekaj teh sicer očem redko vidnih ptic izgubilo plahost. Na različnih koncih Gorenjske jih je mogoče vi­deti, kako se dobesedno na­stavljajo očesu in se, če se jim človek preveč približa, celo poženejo vanj. Pravijo jim kar »nori« petelini, ker se brezglavo usmerijo v mnogo večjega in močnej­šega človeka, ki ga vidijo kot svojega tekmeca. »Pri tako imenovanih norih petelinih gre za hormonsko motnjo, ki se še posebej izkaže v času rastitve, se pravi v času parjenja pri samcih,« nena­vadno vedenje pojasnjuje ornitolog Tomaž Mihelič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. »Motnja se kaže tako, da te sicer zelo plahe žvali začne­jo človeka prepoznavati kot tekmeca in ga zato prega­njajo s svojega območja. Pe­telin v drugih okoliščinah sicer dokaj normalno funkcionira - svojih plenilcev, lisice in orla, na primer, se boji; če se jih ne bi, ga že zdavnaj ne bi bilo več.« Strokovnjaki še ne vedo, kaj je vzrok omenjene motnje, dejstvo pa je, poudarja Mi­helič, da se najpogosteje po­javlja v populacijah, ki ima­jo probleme: bodisi tam, kjer je petelin redkejši, ali tam, kjer je izpostavljen številnim motečim dejavni­kom.

Eden takšnih je tudi petelin pod Hruščansko planino, ki v zadnjih tednih vznemirja tako naključne obiskovalce kot tudi tiste, ki se v planino odpravijo prav z namenom, da se srečajo z njim. In kako se obnašati ob srečanju z napadalnim orjakom? »Čim hitreje se umaknimo, pete­lin namreč brani samo manjši del svojega teritorija, v radiju kakih sto metrov. Ko bomo odšli s tega obmo­čja, se bo umiril in nas pu­stil pri miru,« svetujejo or­nitologi.

Na Hruščanski planini se vsako poletje pase okoli osemdeset glav živine. Predvsem je od lastnikov s Hrušice, nekaj tudi iz Plavškega Rovta. Za planino skrbi Agrarna skupnost Hrušica, v kateri je 29 las­tnikov. Ena od stalnih nalog je čiščenje in vzdrževanje planine, da se preveč ne za­rašča. V prejšnjih letih so obnovili cesto, ki vodi do planine, lani in letos pa ob­navljajo pastirsko kočo. Tudi letos so živino začeli pasti na začetku junija, pastir pa bo Milan Klinar.

Marjana Ahačič, Janko Rabič

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27695

Informacije

Informacije