Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Terenska vaja evropskega projekta AlpSAR

URSZR: V Italiji na območju Trbiža in v Sloveniji na območju Kranjske Gore bo v četrtek, 21. junija, prva interna terenska vaja slovenskih gorskih reševalcev in gorskih reševalcev Furlanije - Julijske krajine.

Vaja je del dvoletnega evropskega projekta AlpSAR, sofinanciranega z evropskimi sredstvi civilne zaščite. Namenjena bo predvsem preizkušanju informacijsko-komunikacijske opreme za podporo reševanju v gorah, ki so jo razvili v okviru tega projekta.

V projektu AlpSAR sodelujejo Uprava RS za zaščito in reševanje, Civilna zaščita Furlanije - Julijske krajine in kot koordinator luksemburško podjetje HITEC. Namen projekta je opremiti slovenske in italijanske gorske reševalce s poenoteno ter najsodobnejšo informacijsko-komunikacijsko opremo za podporo reševanju v gorah. Med opremo spadajo satelitski komunikator, robustna prenosnika za delo v izrednih vremenskih razmerah in ročni tablični komunikatorji s programsko opremo. S to opremo bodo podprti sledenje reševalcev v sistemu GIS (2D in 3D), glasovna komunikacija, prenos slik in dostop do interneta prek satelitske povezave, poleg tega bo ta informacijsko-komunikacijski sistem zainteresiranim omogočal tudi dostop prek spletnega portala.

Poleg osnovnega cilja, opremiti gorske reševalce s sodobno in učinkovito opremo, je pomembno tudi, da se z vajo izboljša sodelovanje med gorskimi reševalci Slovenije in Furlanije - Julijske krajine. Sodelovanje določa Protokol o čezmejnem sodelovanju med Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo Republike Slovenije in Civilno zaščito Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine Republike Italije pri napovedovanju, preprečevanju in vzajemni pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27743

Informacije

Informacije