Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.06.12

ŠZL - Žiga Černe: Po poteh pastirjev, kolesarjenje po trasi stare železnice, nočni pohod, eko dan - skratka pestro.

Pohod z živino v planino Laz
Začetki planšarstva v Bohinju segajo v 13. stoletje, v preteklosti pa je tam delovalo približno štirideset planin. Danes jih lahko naštejemo na prste, na eno najlepših živih planin pa ste povabljeni to soboto. Do nje se boste povzpeli na prav poseben način – po pastirsko. Zbor bo že v petek, 29. junija na eko kmetiji Odoljnek v Studorju, kjer boste ob šestih zvečer lahko pomagali pri starih običajih - rezljanju palic za gonjo krav, delanjem šopkov in okrasitvijo zvonca za kravo vodnico. Po bolj kratki noči bo v soboto zbor ob petih zjutraj na istem mestu. Hoje do planine na nadmorski višini 1560 metrov bo za štiri do pet ur. Po doseženem cilju, domači malici in počitku, se boste vrnili v dolino – peš ali s kombijem, za zelo utrujene pa bo možna prenočitev v koči Triglavskega narodnega parka. Prijavnina za pohod za odrasle po deset evrov, za mladino šest, za malčke pa je ni. Informacije: 031 426 309, www.bohinj-info.com.

Po Baragovi pohodni poti
Baragova pohodna pot je že poldrugo desetletje priljubljena med pohodniki, večji del poti se odvija po prijetni gozdni ali travnati pokrajini, celotna krožna pot pa je dolga 18 kilometrov in vodi v glavne po makadamskih in senčnih gozdnih poteh. Vsebuje tri življenjske postaje misijonarja, škofa in popotnika Friderika Barage: Trebnje, Malo vas in Dobrnič ter se dopolnjuje z ostalo turistično ponudbo v tem prostoru. Pot boste v soboto, 30. junija začeli ob 8. uri v Trebnjem pred župnijsko cerkvijo. Prijavnine ne bo, za malico pa boste odšteli tri evre. Informacije: 031 520 721, www.trebnje.si.

Po trasi stare železnice za Trst
V obeh počitniških mesecih bodo marsikje dobro poskrbeli predvsem za otroške športne dejavnosti, med nekaterimi pa se ob sobotah ali nedeljah najdejo tudi družinske aktivnosti. Tako bo recimo v Vrhpolju pri Kozini, kjer 30. junija vabijo na lažji kolesarski izlet po asfaltnih in makadamskih poteh ter kolovozih, zato je zanjo primerno gorsko kolo. Start bo ob 9. uri izpred vaškega doma, dolžina trideset kilometrov, kar pomeni štiri ure vožnje tudi mimo nekaterih naravnih znamenitosti, po stari železniški progi mimo Drage in Mihel do Vrhpolj. Za manj telesno pripravljene bo na voljo še ena lažja pot. Prijavnina bo pet evrov. Informacije: 031 321 324, www.srdvrhpolje.si.

Nočni pohod na Lazno
Od sredine junija na Banjški in Trnovski planoti poteka Festival zelišč, ki ga bodo zaključili na zadnji junijski dan z nočnim pohodom. Zbor bo ob devetih zvečer na Lokvah pred bivšo osnovno šolo, odhod proti Lazni pa ob desetih. Nič kaj strma pot se vije po cesti pet kilometrov daleč, kar s postankoma pri Kafehausu (ime kraja izvira iz 17. stoletja, ko so v bližini delovale glažute) in v zaselku Lazna (tam je bila septembra 1944 ustanovljena prva primorska vlada), kjer bo krajša slovesnost, pokušina zeliščne frtalje in tekoče okrepčilo, pomeni okoli tri ure hoje v obe smeri. Da bo pot svetlejša, s seboj imejte stare lanterne (lumine) ali petrolejke. Informacije: 041 840 999.

Riklijev pohod na Stražo
Prvega julija
se na Bled lahko odpravite preživet bio in eko dan. Začetek bo pred Hotelom Golf ob sedmih zjutraj, čaka pa vas skoraj cel dan naravnih sončnih, zračnih in vodnih kopeli, ki jih je že davno tega, svojim gostom, ponujal začetnik blejskega zdravstvenega turizma Švicar Arnold Rikli. Najprej se boste povzpeli na vrh smučišča Straža, nato na še en razgleden grič Osojnico, za zaključek pa se boste spustili v Zako in tam izlet zaključili do 15. ure. Rikli je za tako terapijo priporočal lahkotna oblačila svetlih barv, slamnike, bose noge in veliko dobre volje. Informacije: 04 574 11 22, www.bled.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije