Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Geopark po začrtanih smernicah

Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: V pričakovanju tedna geoparka kot enega od vzvodov za širjenje znanja o geološki dediščini in za promocijo slovensko-avstrijskega geološkega parka.

S ciljem povečanja prepoznavnosti in pomena geološkega parka med Peco in Košuto, ki se je med izvajanjem triletnega čezmejnega projekta uveljavil pod imenom Geopark Karavanke, bo na območju koroškega geoparka na slovenski in avstrijski strani tudi letos potekal tako imenovani teden geoparka. Vrsta aktivnosti, ki jih bodo med 12. in 19. majem pripravili v več koroških krajih na obeh straneh meje, bo namenjena predvsem najmlajšim, saj so prav otroci osrednja ciljna skupina, ki naj bi usvojila in v prihodnje širila znanje o geološki dediščini in ga prenašala na svoje potomce. Čeprav projekt Geopark Karavanke spremljajo nezavidljive težave s financiranjem, ostaja vsaj za uporabnike v ospredju njegova vsebina, ki jo bodo še bolj kot sicer izpostavili zlasti ob tematskem tednu geoparka. Težave s financiranjem projekta so, kot je znano, posledica stečaja Cestnega podjetja Maribor. Slednji je kot lastnik Gradbenih materialov (katerega del je Podzemje Pece, nosilec projekta Geopark Karavanke) finančno obremenil tudi to hčerinsko družbo, ki ima po stečaju lastnika posledično težave pri najemanju kreditov in poravnavanju obveznosti. Tudi zato je pomembno, da žerjavsko podjetje skupaj z rudniškim muzejem čim prej dobi novega lastnika oziroma za muzej končno najdejo ustrezno obliko za nadaljnje delo. Kot smo v Večeru že poročali, se za nakup podjetja Gradbeni materiali zanimata najmanj dva ponudnika, TAB Mežica in črnogorsko-poljsko podjetje, pogovori stečajnega upravitelja s ponudniki pa bodo predvidoma v začetku tega meseca.

Neodvisno od pričakovanih lastniških sprememb se projekt Geopark vsebinsko uresničuje po začrtanih smernicah. Skrivnosti, zapisane v kameninah, kakršen je slogan geoparka, odstirajo vse več dimenzij. Ključno za sodelujoče partnerje v projektu je okrepiti turistično ponudbo v navezavi na geopark, osrednja informativna centra z izobraževalno vlogo pa se v tem okviru vzpostavljata v Obirskih jamah v Železni Kapli in v Mežici. Podzemlje Pece je pred tednom geoparka osnovnošolce tudi letos povabilo k sodelovanju na likovnem natečaju s temo Voda in kamen - neločljivo povezana dela narave. Pri poudarjanju pomena geologije in izpostavljanju naravnih danosti ter povezanosti elementov v naravi Podzemlje Pece že ustaljeno sodeluje z mariborskim Zavodom za varstvo narave. Okoli 40 likovnih del osnovnošolcev z Raven in iz Slovenj Gradca je v mežiški turistični rudnik do konca tega tedna že prispelo, dela ustvarjalcev pa po včerajšnjem izteku formalnega roka za oddajo pričakujejo še v začetku prihodnjega tedna. Prav v podzemnih rovih v Mežici bo tudi zaključek likovnega natečaja. Podrobnejši program tedna geoparka, ki ga po prvi lanski izkušnji letos pripravljajo drugo leto zapored, bodo partnerji v projektu predstavili sredi prihodnjega tedna v Muzeju Globasnica.

Teden geoparka bodo imeli priložnost doživeti v vseh občinah, sodelujočih v 2,5 milijona evrov vrednem evropskem projektu, trajajočem od septembra 2010 do avgusta 2013. Dolgoročni cilj seveda niso le aktivnosti v omenjenem obdobju, ampak vzpostavljen geopark kot del evropske Unescove mreže geoparkov s trajnostno vlogo v prostoru in času. Največjo prepoznavnost okoli tisoč kvadratnih kilometrov velikega geoparka, tako v strokovnem kot v turističnem smislu, si dvanajst partnerjev obeta od vključitve v Unescovo mrežo geoparkov. Zato bo obisk komisije presojevalcev, pričakovan v kratkem, eden od odločilnih korakov pri uresničevanju tega cilja.

*
Od kamnin do metuljev

V tednu geoparka se bo zvrstila kopica dogodkov. Začel se bo v soboto, 12. maja, s turističnim dnevom v Železni Kapli, ki so ga poimenovali dan zdravja in sonca, namenjen pa bo predstavitvi celotne turistične ponudbe na območju geoparka. Nekaj dogodkov bo izobraževalnih, med njimi predavanje o geologiji Karavank 14. maja v Pliberku in delavnica z naslovom Upravljanje in strukture čezmejnega sodelovanja v torek, 15. maja, v Bistrici pri Pliberku. Za otroke bo gotovo zanimiv nočni lov metuljev, ki bo v ponedeljek, 14. maja, pri dvorcu Bukovje v Dravogradu. Na Lešah bodo v petek, 18. maja, odprli rudarsko muzejsko zbirko. Več bo tudi delavnic pod okriljem slogana Zabavno, poučno, nič mučno.

Petra Lesjak Tušek
 

Vecer.si 05.05.2012

Podzemlje Pece - bogata dediščina mežiškega rudnika pritegne tudi otroke, zlasti zanimive so priprave na vstop v podzemlje.

Podzemlje Pece - bogata dediščina mežiškega rudnika
pritegne tudi otroke, zlasti zanimive so priprave na vstop
v podzemlje. (Petra Lesjak Tušek)
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije