Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.04.12

Štiri posredovanja GRS - Predviden razvoj vremena

Ob 13.49 se je na Bornovi steni v občini Tržič pri plezanju poškodovala planinka. Reševalci GRS Tržič so planinko na kraju dogodka oskrbeli in jo z vrvno tehniko rešili v dolino in nato prepeljali v ZD Tržič.

Ob 12.24 so gorski reševalci GRS Ljubljana s Šmarne gore v Ljubljani, prepeljali v dolino onemoglo osebo, katero so predali v oskrbo službi NMP.

Ob 14.43 je planinec med plezanjem v steni v Gradiške ture, občina Vipava, padel in se pri tem poškodoval. Gorski reševalci GRS Tolmin in GRS Ljubljana so poškodovanega planinca oskrbeli ter ga pripravili za transport s helikopterjem SV, s katerim je bil prepeljan na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski Klinični center.

Ob 14.58 je na pobočju hriba Mrzli vrh pri Zatolminu, občina Tolmin, zasilno pristal jadralni padalec. Pri pristanku si je lažje poškodoval nogo. Reševalci GRS Tolmin so z drevesa sneli padalo in jadral

Predviden razvoj vremena

V soboto bo pretežno jasno.
V nedeljo bo večinoma sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Popoldne bo ponekod pihal jugozahodni veter.
V ponedeljek bo večinoma sončno, v zahodnih in osrednjih krajih občasno tudi zmerno oblačno.
V torek bo dopoldne precej jasno, popoldne pa lahko v hribovitem svetu nastane kakšna kratkotrajna ploha.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje RS je bilo v sredo, četrtek in petek sončno vreme, postopno se je precej segrelo. Ledišče je danes nad 3000 metri. Snežna odeja se je zato tudi v visokogorju ojužila, le v senčnih grapah visokogorja je sneg ponekod še ostal suh. Ponoči je sneg višje pomrznil. Nižje ostaja snežna odeja razmočena in se je premočila do tal. Predvsem s prisojnih pobočij so se še prožili posamezni plazovi novejšega snega, ki se je že nekoliko sprijel med seboj. Strnjena snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1400 metrov, a je snega tam malo. Sneg je v visokogorju v senčnih legah večinoma mehak in rahel, drugod v visokogorju pa je čez dan zmehčan, ponoči pa le precej visoko še pomrzne. Nižje je moker in precej bolj preobražen. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov so pogosti zameti. Skupno je na nadmorski višini 1500 metrov do okoli 30 cm snega, na 2500 metrih pa v Julijcih do okoli 230 cm. Nevarnost snežnih plazov je predvsem v Julijskih Alpah nad okoli 1700 metrih 3., nižje ter drugod po naših gorah pa 1. do 2. stopnje, odvisno od nadmorske višine. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sproži snežni plaz. Nižje so možni tudi talni plazovi razmočenega snega. pričakujemo jih predvsem na strmejših prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne. Precej toplo in sončno vreme se bo nadaljevalo. V nedeljo bo sicer nekaj več oblačnosti, zato vpliv sonca ne bo tako močan kot jutri. Snežna odeja se bo sesedala in nižje talila. Spontano plazenje se bo počasi zmanjševalo, snežna odeja v visokogorju pa bo še ostala potencialno nestabilna zlasti čez dan.

Bilten URSZR: 28.04.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije