Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velikanska nesreča

Domoljub (1902), Drobtine: V petek, 9. maja 1902, zjutraj, je mesto St. Pierre na otoku Martinik (blizu Severne Amerike, v francoski posesti) zadela nesreča, ki v svetovni zgodovini skoraj nima para.

Na severni strani mesta se namreč vzdiguje 1350 metrov visoki ognjenik Mont Pelée, katerega so pa že nad 50 let šteli med ugasle vulkane. Ta ognjenik pa je v petek izbruhnil s tako silo, da se je trgovsko mesto, ležeče ob morju, spremenilo v razvaline, pod katerimi leži pokopanih okoli 40000 ljudi. Goreča, raztopljena lava, ki se je ulila iz ognjenika, kamnita toča, smolnati dež in silne množine pepela — vse to je zagrnilo prebivalce v strašen grob. Celo parniki, ki so bili v luki ali na morju v bližini, so vsled pepela in ognja, ki jih je pokril, ali vsled razburkanega morja uničeni. Zgorelo je 18 ladij z vsemi osebami, kar jih je bilo na njih. Po obrežju leže kupi mrtvih ljudi. Rešilo se je menda samo 33 oseb.

Začetek nesreče se tako-le popisuje: Najprej je ognjenik bruhnil iz sebe silno množino zemlje, nato je švignil iz njega velikanski ognjeni steber, ki je v hipu zagrnil mesto z ognjem in gorečo lavo. Kamenje je deževalo četrt ure. In tako je v okrožju štirih milj vse uničeno in pomorjeno. Potres je sedaj ponehal, toda izbruhi še vedno trajajo dalje. Vročina je taka, da se do zdaj še ni posrečilo priti v bližino mesta. Tudi ognjeniki po drugih bližnjih otokih so začeli bljuvati. Bog se usmili nesrečnikov!

Domoljub, 15. maj 1902
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije