Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Artiljerija pozimi na 2000 m visoki gori

Slovenec (1912): Poveljnik 2. gorsko-artiljerijske brigade v Sarajevu, gener. major Leuz, je za dne 14. marca letos odredil vajo, ki naj bi pokazala, ali je mogoče pozimi spraviti topove na 2067 m visoko goro Bjelasnico južnozahodno pri Sarajevu.

Naloga je bila poverjena nadporočniku Edvardu Fritschu kot poveljniku, oddelek pa je obstajal iz praporščaka Zubra, 20 mož, 7 konj in enega gorskega topa. Četa je zjutraj odšla iz Sarajeva in še tisti dan dospela na 1100 m visoko Veliko Polje. Tu so prenočili.
Drugo jutro se je oddelek razdelil. Top so razložili in ga spravili na tri iz smuči napravljene sani, ki so jih vlekli vojaki, 7 mož in konje so pa pustili na Vel. Polju. Pot je šla sedaj po novi planinski stezi k sedlu Bjelasnice — 1569 m visoko, kjer stoji planinska koča in dalje naprej observatorij. Od tu so spravili vrh gore pred vsem topovo cev, ostale dele so pustili v koči, kjer so tudi prenočili. Prihodnji dan so spravili na vrh še ostale dele topa in ob 12. uri opoldne je stal gorski top na vrhuncu Bjelasnice popolnoma pripravljen za streljanje in so kmalu tudi res začeli doneti njegovi streli. Oddelek je nato vadil v Turškem dolu blizu observatorija.
Potem so spravili top zopet do planinske koče in od tu na saneh na Veliko Polje, kjer so zopet vpregli konje. Oddelek se je v najboljšem razpoloženju vrnil v Sarajevo. Pri tem treba poudarjati, da je reber od sedla naprej silno strma in ima dostikrat 45 stopinj strmine.

Slovenec, 27. april 1912
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije