Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cikel gorniških filmov na TV Slovenija

MMC RTV SLO: Kjer je volja, tam je moč ali cikel junaških zgodb osvajanja Himalaje

Celotna objava na RTV SLO >>>

Nemški film Nanga Parbat, ki je posnet po resničnih dogodkih, bo danes ob 20.00 na 1. programu TV Slovenija, slab teden po koncu mednarodnega festivala gorniškega filma, odprl še televizijski cikel filmov tega žanra. V četrtek ob 20.40 na 2. programu TV Slovenija sledil angleški dokumentarni film Ne vidim ovir (Blindsight), v soboto ob 21.30 pa spet na 1. programu TV Slovenija še nemški film Severna stena Eigerja (Nordwand).

Nanga Parbat, ki jo je režiral Joseph Vilsmaier, je biografska drama o dogodkih iz leta 1970. Junija tega leta sta brata Reinhold in Günther Messner osvojila vrh tega himalajskega osemtisočaka po dotlej nepreplezani Rupalski steni. Güntherja je med spustom zasul plaz, Reinhold pa se je po neuspešnem iskanju sam vrnil v tabor. Tam se spoprijema z obtožbami, da je za gorski podvig žrtvoval bratovo življenje.

Film rekonstruira zgodovinski vzpon bratov Messner in žalostni epilog s tragično smrtjo mlajšega brata. Spektakularna epska pustolovščina v tradiciji nemškega gorniškega filma je šestdeset let po dogodkih znova povzročil razburjenje v svetovni alpinistični srenji. V filmu igrajo Florian Stetter, Andreas Tobias, Karl Markovics, Sebastian Bezzel, Volker Bruch, Matthias Habich, Michael Kranz in drugi.

Nič ni nemogoče

Ne vidimo ovir je film režiserke in scenaristke Lucy Walker, ki spremlja neverjeten podvig šestih slepih oziroma slabovidnih najstnikov iz Tibeta. Pripravljajo se na več kot sedem tisoč metrov visok Lhakpa Ri, ki se skriva v senci Mt. Everesta, kar bi bil že za bolj izkušene gornike izziv, zato se je marsikomu zdel podvig praktično nemogoč, predvsem pa izjemno nevaren. Pri pripravah jim je nesebično pomagala slepa nemška socialna delavka Sabriye Tenberken, ki je v Lhasi organizirala prvo tibetansko šolo za slepe. Pri vzponu pa jim na pomoč priskoči slepi alpinist Erik Weihenmayer, ki se je kot prvi slepi alpinist povzpel na Mount Everest. Erik je njihovo povabilo sprejel in jim pomagal pri alpinističnih treningih in ob njegovi pomoči se bodo povzpeli višje, kot si je kdor koli med njimi predstavljal.

Ko tekma za medaljo postane krut boj za preživetje

Nemški film Severna stena Eigerja režiserja Philippa Stölzla je avanturistična drama, ki je postavljena v leto 1936. Še ena resnična zgodba o tem, kako si je tik pred olimpijskimi igrami Hilter zaželel videti nemške junake, ki bi potrdili moč arijske rase z izrednimi dosežki. Zlata olimpijska medalja se sveti tistemu, ki bo prvi preplezal nevarno in nedosegljivo goro Eiger. Da lahko premagata Steno smrti, sta prepričana tudi plezalca Toni Kurz in Andi Hinterstoisser, Bavarca, ki pa nista ravno zgledna nacista. Namesto Heil Hitler, pozdravita s toplejšim Servus. Ampak pomembno je, da znata plezati in da prehitita Avstrijca, ki sta se vključila v boj in jima sledita po novi poti Severne stene. Možje hitro napredujejo, vendar se iz lepega sončnega vremena prikaže snežni vihar, ki tekmo za osvojitev vrha spremeni v boj za preživetje.

11.04.11, 11:16

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27722

Informacije

Informacije