Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od Planice do Pokljuke

Idrija, predavalnica Osnovne šole: torek, 10. aprila: Sara in Boris Sedej nas bosta s sliko in besedo popeljala po osemdnevni brezpotni avanturi.

Ta izzivalna in privlačna pot je lani sredi poletja zmamila očeta in hčerko, Saro in Borisa Sedeja. Povod je bil preprost izziv – bivakirati pod zvezdami. Prava pustolovščina se jima je z izkušnjami in iznajdljivostjo posrečila. Pod milim nebom sta bila osem dni. S seboj sta tovorila vse, kar se za tako pot potrebuje. Udobje koč sta izkoristila le za en »štrudelj«.

Sara je strašna štirinajstletnica, najmlajša planinka, ki je s to potjo opravila v enem kosu. A tudi starejših ni ravno veliko.
Izkušnje v gorništvu in alpinizmu si nabira ob očetu, ki je tudi planinski vodnik, alpinistični inštruktor in inštruktor športnega plezanja. Leta 1987 je kot član idrijske odprave v Peruju osvojil Alpamayo (5947 m), naslednje leto se je udeležil odprave v ameriške Yosemite in leta 1990 stal na 7105 metrov visoki Pik Korženevski v Pamirju. Najvišje, na višini 8000 metrov, pa je bil leta 1993 na poti na 8611 metrov visok K2.

Zato je bila Sara pri osmih že prvič na Triglavu. Sedaj ga obiskuje le po severnih bližnjicah ali v snegu. Je tudi turna smučarka in plezalka. Za prava potrdila doseženega, šteje še premalo let.
 

Anka Vončina

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije