Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izbruh ognjenikov v Južni Ameriki

Slovenec (1932): Strašna vulkanska katastrofa v Kordiljerih — Mesta posuta s pepelom — Mnogo človeških žrtev

London, 13. april 1932. Preteklo noč so se ponavljali v gorah od Santiaga do Concepciona v daljavi 480 km hudi vulkanski izbruhi s potresnimi sunki. Vulkan Descabezado na meji med Čilem in Argentino, o katerem se je smatralo, da je že ugasel, je izbruhnil ponovno, Bližnje mesto Mendoza, katero je porušil potres že leta 1861., je popolnoma pokrito s pepelom. Izbruhnil je tudi vulkan Tingviririca in več drugih manjših vulkanov. Pepelov dež je padal tudi v Buenos Airesu in Valparaisu. Iz Čila so poslali več letal, katera pa morajo ostati v velikih višinah, da se ne poškodujejo zaradi vulkanskih izbruhov. Verjetno je, da je katastrofa zahtevala mnogo človeških žrtev.

New York, 13. april 1932. V dolžini 600 km bruhajo v Kordiljerah vulkani že več kot 20 minut Na stotino kilometrov daleč žari nebo, vsak trenutek pa trgajo obzorje bliski in se ponavljajo eksplozije plinov. Grmenje so čuje več kot 100 km daleč in zemlja se neprestano trese zaradi silnih sunkov. Vulkan Tingviririca je zasul mesto Colchuaga. Vulkan Quizaku pa je zasul s pepelom provinco Tulca. Prebivalci morajo bivati na prostem. Zahodni vetrovi nosijo pepel po vsej Argentini.
Mnogo vlakov je obtičalo v pepelu. Kraji v provinci Mendoza zahtevajo, da se jim pošlje kisik, ker je je mnogo oseb zastrupilo s plini. Oblasti so poslale v Mendozo vojaške čete. Vremenska opazovalnica v Buenos Airesu je ugotovila, da je padlo tam v 24 urah 3150 ton pepela. Mnogim osebam so se zaradi pepela vnele oči, tako da so morali iskati zdraviliško pomoč. Pepel je padal celo v Montevideu.

Slovenec, 13. april 1932


 

Slovenec, 15. april 1932

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije