Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hudičev boršt - planinska

Preprostost - Aleš Čerin: ... naravoobčudovalska-kulturno-zgodovinska tura

Geocaching je igra, ki me je potegnila. Včeraj sem skupaj s sinom postavil svoj prvi zaklad – v Hudičevem borštu na pobočju Zaplate nad Preddvorom in tako dodal manjkajoči člen v verigo geozakladov okoli Preddvora. Člen, ki omogoča, da se naredi krog v višave Zaplate. Tudi če niste geolovec, vam tole 6-urno planinsko-naravoobčudovalsko-kulturno-zgodovinsko turo močno priporočam.

Zaplata in njena legenda
Hudičev boršt je pravokotna zaplata sekundarnega pragozda z zanimivimi starimi drevesi na “masivu Zaplata”, ki ima sicer dva neizrazita vrhova Cjanovca 1820 m in Srednji vrh 1853 m. Starodavna, vsega hudega vajena, drevesa so na zgornjem gozdnem robu upognjena, saj se pozimi zaradi strmega travnatega pobočja sprožajo številni snežni plazovi, ki jih drevje prestreza.

Na spodnjem robu gozda se nahaja vodni izvir. Skozi gozd vodi markirana pešpot, ki povezuje Kališče in Javorov vrh. Od tu je lep razgled na pobočja Krvavca, na Sorško polje, Škofjeloško hribovje in Julijske Alpe.

Zanimiva je legenda o nastanku gozda tako pravilnih oblik na mogočnem travnatem pobočju, ki jo je zapisala deklica Anja Pipan po pripovedovanju Jožefa Ostermana. Odlično odslikava “duha povezanosti” med Slovenci, celo brati.

Na kratko
Dolžina in višina: 6 ur zmerne hoje; okoli 855 m višinske razlike
Pot: Avto pustite na parkirišču pri hotelu Bor v Preddvoru. Odpravite se mimo jezera Črnava do ceste Preddvor – Mače in nadaljujte do Mač (dober kilometer) ter naprej do cerkvice sv. Miklavža (0.40*). Lepa razgledna točka!
Na vzhodni strani cerkve poiščite pot, ki vas pripelje do parkirišča za Kališče (tudi tu lahko pustite avto, če greste samo na Hudičev boršt in po isti poti nazaj).
Na zelo jasnem odcepu izberite Hudičev boršt. Strma pot vas pripelje na greben med Kozjekom in Zaplato in potem bolj položno do znamenitega sekundarnega pragozda Hudičev boršt (3.00) .
V starodavnem gozdu se odpočijte, pomalicajte (klopca in tekoča voda) in občudujte mogočna, skrivenčena, vsega vajena drevesa. Vzemite si čas in uživajte. S travnatih pobočij je lep razgled!
Na drugi strani gozda poiščite markirano pot, ki vas prek strmih travnatih pobočij vodi proti Javorovem vrhu (4.00), s katerega se spustite do cerkvice svetega Jakoba (5.00) in mimo razvalin gradu Pusti grad (5.30), do gradu Turn (ki je sedaj dom starejših občanov) (5.45). Odprite vrata, poglejte kapelo, in pred doprsnim kipom pesnice Josipine Turnograjske preberite njeno pesem “Zmiraj krasna je narava”.
Do avta imate še kak kilometer (6.00).
Primernost: Tura je primerna za vse, ki imajo primerno telesno pripravljenost za šest ur zmerne hoje. Nekaj pozornosti na strmih, travnatih pobočjih Zaplate med Hudičevim borštom in Javorovim vrhom. Pazite na otroke! Ture ne priporočam v snegu ali ledu.
Zemljevid: Storžič in Košuta; 1:25.000
Endomondo: ogled poti
*Vsi časi se štejejo od izhodišča. Midva sva hodila 7 ur in pol, ker sva iskala geozaklade.

Aleš Čerin

12.03.2012


Slovenska bčela (1852)/G-L: Hudičkov gojzd - narodna pripovedka

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27677

Informacije

Informacije