Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika noč v Kamniških planinah

Jutro (1932): Za velikonočne praznike je obiskalo Kamniške planine rekordno število smučarjev.

Že v soboto zvečer sta bili koči na Krvavcu in Veliki planini skoro popolnoma zasedeni, v nedeljo zjutraj in popoldne pa so odšle v planine še cele čete navdušenih prijateljev belega športa. Na Veliki planini so bile polne tudi vse pastirske koče še na Menini planini, kjer je bila menda najugodnejša smuka, je v noči od nedelje na ponedeljek prenočilo 30 izletnikov. V nedeljo dopoldne in ves ponedeljek je vladalo krasno vreme, tako, da so bili izletniki nad vse zadovoljni.
V ponedeljek zvečer je bil v Kamniku pravi naval na tri avtobuse, ki peljejo proti Ljubljani. Vendar veliko turistov ni moglo dobiti več prostora, zato sta morala priti na pomoč še dva avtobusa iz Ljubljane. Z ukinitvijo večernega kamniškega vlaka je nastala v prometu na progi Kamnik-Ljubljana velika vrzel in upravičena je želja vse turistovske javnosti, da se ta zveza vsaj ob nedeljah spet vzpostavi.

Odprti planinski domovi
SPD sporoča, da so odprte in oskrbovane naslednje koče in domovi: V Triglavskem pogorju stara Aljaževa koča (neoskrbovana), Erjavčeva koča na Vršiču (odprta in oskrbovana ob nedeljah in praznikih ter dnevi pred nedeljami in prazniki); v Karavankah Valvazorjeva koča pod Stolom, Dom na Kofcah (stalno odprt in oskrbovan); v Kamniških planinah Dom v Kamniški Bistrici, Koča na Veliki planini in Dom na Krvavcu. Nadalje so odprte in oskrbovane vse leto: novo zgrajena postojanka na Sv. Gori, Koča na Sv. Planini, novozgrajeni Dom na Mrzlici, vse koče na Pohorju, Celjska koča nad Celjem, Piskernikova in Tilerjeva koča v Logarski dolini, Mozirska koča na Mozirski planini. Prešernova koča na Stolu bo odprta in oskrbovana za silo v primeru lepega vremena 3. in 4. Aprila Triglavski dom na Kredarici bo odprt in oskrbovan do 4. aprila Krekova koča na Ratitovcu bo odprta in oskrbovana do 6. aprila. — Malnarjeva koča na Črni prsti bo odprta in oskrbovana v nedeljo in na praznik 3. in 4. aprila. Kasneje bo koča odprta in oskrbovana vsako soboto popoldne preko nedelje in na popoldneve pred prazniki preko dotičnih praznikov v primeru lepega vremena. Snega pršiča je 20 cm na stari podlagi. Smuka je idealna. Okoli Malnarjeve koče je svet za smučanje nadvse prikladen. Turistom se obisk Malnarjeve koče priporoča.

Tečaj pod Triglavom
Smučarski tečaj za smučarske učitelje v Staničevi koči pod Triglavom se bo vršil od 6. do 17. t. m. Vršil se bo točno po programu JZSS in pod vodstvom našega najboljšega alpinista in smučarskega učitelja Henrika Kodele. Bil je vojaški nastavnik, med vojno pa je bil skupno z znanim Hannas Sohneiderjem inštruktor alpinskih trup.
Tečaj bodo izpopolnjevala razna predavanja, konec tečaja pa bodo izpiti, katerih se morejo udeležiti tudi drugi smučarji, ki se smatrajo sposobne za pridobitev naslova smučarskega učitelja. Prijave je nasloviti preko kluba in podsaveza na JZSS. Celokupna dnevna oskrba in prenočnina znaša 65 Din. Opozarjamo klube, naj ne zamude te prilike ter pošljejo svoje najboljše smučarje v tečaj, da si bodo pridobili sposobnih učiteljev. Vsak udeleženec naj prinese seboj poleg smučarske tudi alpinsko opremo, predvsem dereze, cepin, po možnosti tudi vrv in kompas. Skupen odhod je v torek 5. t. m. opoldne iz hotela Triglav v Mojstrani.

Jutro, 1. april 1932
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije