Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 27.02.12

Naletel na poškodovanega turnega smučarja - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 14.52 je na cesti na Belski planini, občina Jesenice, gorski reševalec Postaje GRS Jesenice naletel na turnega smučarja, ki je padel in si poškodoval glavo in hrbtenico. Poškodovanega smučarja je oskrbel. Aktivirana je bila tudi ekipa HENMP in posadka s helikopterjem LPE. Ponesrečenega smučarja so prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno, na severovzhodu občasno zmerno oblačno. Na Primorskem bo še pihala šibka burja, ponekod drugod pa severovzhodni veter.
V torek bo na zahodu delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Zvečer in v noči na sredo bo ponekod v severovzhodni Sloveniji prehodno rahlo deževalo.
V sredo in četrtek bo sončno in toplo. V sredo bo ponekod pihal okrepljen severni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v petek in tudi v soboto v gorah sončno in zelo toplo. Snežna odeja se je zato ojužila, zlasti na prisojnih pobočjih je sredi dneva in zgodaj popoldne postala precej nestabilna. S strmih pobočij so se prožili manjši plazovi južnega, delno sprijetega snega. V osojah se je sneg le nekoliko hitreje začel preobražati, ponekod je nastala tudi skorja.
V nedeljo se je že ohladilo, ledišče se je popoldne spustilo na okoli 1000 metrov nad morjem. Močan severozahodni in severni veter je predvsem v visokogorju delal nove zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja je pomrznila in se nekoliko stabilizirala. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže, le ponekod v osojah je še mehka. Veliko je napihanega snega. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 800 metrov.
Na nadmorski višini 1500 metrov je v Julijskih Alpah do okoli 90 cm snega, drugod pa do okoli 60 cm. Nad 2000 metri je v Julijskih Alpah do okoli 130 cm snega. Nevarnost snežnih plazov se je zaradi ohladitve zmanjšala na 2. stopnjo. Nevarna so bolj strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, ki se lahko splazijo ob večji dodatni obremenitvi.
Snežna odeja se bo na prisojnih pobočjih sredogorja čez dan nekoliko zmehčala. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov. Postopno spet doteka toplejši zrak.
V ponedeljek se bo do večera ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1200 metrov, v torek pa do okoli 1800 metrov. Snežna odeja se bo spet hitreje preobražala, čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Le v osojah bo preobražanje počasnejše. Sredi dneva se bo na prisojnih pobočjih nekoliko povečala nevarnost, da sprožite snežni plaz zlasti na mestih z napihanim snegom.

Bilten URSZR: 27.02.2012

Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon

Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije