Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod Skokom v dolini Kamniške Bele

GRS Kamnik - Franc Miš: ... najden pogrešani in hudo poškodovan planinec.

Včeraj ob 21.03. uri smo prejeli obvestilo o pogrešanem planincu, ki se ni pravočasno vrnil v dolino. Gorski reševalci Društva GRS Kamnik, policisti PP Kamnik, delavca družbe Velika planina d.o.o. in policijski helikopter Letalske policijske enote so iskali planinca, ki naj bi se s psičko odpravil iz doline Kamniške Bele proti Konju. Posadka helikopterja je v nočnem letu preletela in s pomočjo reflektorja pregledala grape pod ostenjem Konja ter obeh straneh Presedljaja. Okoli pol ene ure zjutraj se je vrnila v bazo na Brnik. Gorski reševalci so medtem že pregledali 6 možnih pristopov in 27 letnega planinca ob 1.35 našli hudo poškodovanega na poti iz Kamniške Bele proti Šraj pesku, tik pod Skokom na nadmorski višini 995 metrov. Planincu, poškodovanemu po glavi in z zlomljeno nogo, so nudili prvo pomoč in ga prenesli do ceste v dolini Kamniške Bele, kjer so ga predali ekipi Nujne medicinske pomoči ZD Kamnik, ki ga je prepeljala v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Med nadvse nevarno, zahtevno in naporno nočno reševalno intervencijo, si je poškodoval koleno tudi eden izmed kamniških gorskih reševalcev. Tudi njega so oskrbeli reševalci, in ga z nosili prenesli v dolino, kjer ga je prevzela in v UKC prepeljala ekipa NMP

Franc Miš
Foto: Vladimir Habjan
DGRS Kamnik


28. februar 2012

S helikopterjem ponoči pogosteje pri iskanju pogrešanih oseb

Kamniške novice: Kamnik – Nočna akcija iskanja gornika ni bila prva, ko so za pomoč poklicali tudi helikopter Letalske policijske enote. V drugi polovici letošnjega januarja so izpeljali podobno iskalno akcijo, o tem pa govori poročilo Nuške Tavčar, predstavnice policije za odnose z javnostmi.
V noči z 22. 1. na 23. 1. 2012, točneje ob 21.03, so policisti Policijske postaje Kamnik prosili gorske reševalce postaje GRS Kamnik za pomoč pri iskanju pogrešane osebe na območju Kamniške Bele, OKC PU Ljubljana pa je ob 23.35 zaprosil za pomoč pri iskanju še Letalsko policijsko enoto. Posadka helikopterja AB 212 je ob 01.05 uri, opremljena z očali za nočno gledanje, poletela iz baze proti Kamniškim Alpam, kjer je ob 01.23 uri na planini Korošica našla pogrešano osebo, ki se je nahajala v zimski sobi planinskega doma.

V Letalski policijski enot smo v letu 2011 v dveh različnih terminih poskusno uvedli 24-urni delavnik z namenom analiziranja potreb po takšni obliki dela. Analize so pokazale, da je takšna oblika dela smotrna oziroma upravičena v posameznih mesecih v letu, zato bomo v maju mesecu pričeli z delom do 01.00 ure zjutraj.

Navedenega dne, ko je bila izvedena iskalna akcija pogrešane osebe, v LPE ni bilo dežurstva, vendar to za Letalsko enoto ne pomeni, da policijske enote, ki izkažejo potrebo, ne dobijo helikopterske podpore, le odzivni čas je nekoliko daljši, saj posadke na podlagi klica pridejo od doma v službo.

Iskalna akcija pogrešane osebe je povsem običajna policijska naloga, saj policija v Sloveniji letno razpiše od 7000 do 8000 iskanj pogrešanih oseb, ki se v veliki večini s prvimi ukrepi policije tudi zaključijo oziroma se osebe najdejo, v 130 do 140 primerih letno pa je za najdbo pogrešane osebe potrebo organizirati akcijo iskanja pogrešane osebe. V teh primerih policija velikokrat zaprosi za sodelovanje in pomoč tudi različne subjekte in eden izmed njih je prav gotovo Gorska reševalna zveza Slovenije, ki s svojim znanjem in izkušnjami, predvsem pa poznavanjem lokalnega terena, prispeva k najdbi pogrešanih oseb v gorah in drugih težko dostopnih terenih.

Tudi navedeni primer iskanja pogrešanega planinca je potekal na podoben način. V iskanje pogrešane osebe je bil vključen tudi helikopter LPE, ki ima predvsem pri iskanju v gorah absolutno prednost, saj v zelo kratkem času lahko pregleda velik del območja in prav ta hitrost velikokrat pripomore, da je za najdene huje poškodovane planince to še pravočasna pomoč ter nenazadnje tudi hiter in obziren transport do najbližje zdravstvene ustanove.

Na podlagi pridobljenih podatkov je helikopterska posadka pregledala pot, ki jo je pogrešani planinec nameraval prehoditi, in ostala mesta, kjer bi se lahko nahajal. Tako je bila pregledana tudi zimska soba na planini Korošica, kamor se je pogrešani in lažje poškodovani planinec tudi zatekel.

Pri iskanju pogrešanih oseb v gorah se helikopterski posadki običajno pridružijo še policisti Gorske enote policije, ki so usposobljeni za delo s helikopterjem v najtežjih pogojih in so dobri poznavalci gora.

Po pristanku helikopterja LPE na planini Korošica je prostore zimske sobe preveril tehnik letalec.

V letu 2011 je Letalska policijska enota z različnimi tipi helikopterjev glede na teren in vremenske razmere, za potrebe iskanj pogrešanih oseb skupaj naletela 125 ur.

Stroški iskanja pogrešane osebe bremenijo proračun, reševanje v gorah pa je domena Gorske reševalne zveze Slovenije.

Prav tako ne moremo potrditi navedbe, da je bil pogrešani planinec neprimerno opremljen, saj na kraju ni bilo policista Gorske enote policije, ki je za ugotavljanje vzroka strokovno usposobljen.

Nuška Tavčar
Predstavnica policije za odnose z javnostmi
Ministrstvo za notranje zadeve
 

 

28.02.2012


Prenos ponesrečenca ob 05.15 še visoko nad dolino Bele. 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije