Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 31.01.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek se bo od zahoda postopno pooblačilo. Popoldne bo nekaj sonca predvsem v Prekmurju in ponekod na Štajerskem. Na Primorskem bo pihala zmerna, na Vipavskem tudi močna burja. Tudi ponekod v notranjosti Slovenije bo pihal vzhodni do severovzhodni veter.
V sredo bo oblačno. Ponekod v južnih krajih bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodnik, burja na Primorskem se bo še nekoliko okrepila.
V četrtek in petek bo oblačno, predvsem v južni polovici Slovenije bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Mrzlo bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se nadaljuje suho in mrzlo vreme. Snežne razmere se skorajda niso spremenile. Sneg je ostal suh in pomrznjen.
Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, na kateri pa je predvsem v zatišnih legah lahko nekaj centimetrov pršiča. Skorja ponekod nosi človeško težo. Le v zatišnih legah v osojah je sneg lahko še mehak. Sneg je na vetru izpostavljenih mestih močno spihan, tam je podlaga trda in tudi poledenela.
Snega je v gorah malo. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1300 metrov, v osojah pa na okoli 1000 metrov. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 100 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 50 cm.
Drugod po naših gorah ga je na 1500 metrov do okoli 30 cm. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje. Bolj nevarna so le mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Tam lahko le ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
Mrzlo bo še naprej. Več bo oblačnosti. Predvsem v četrtek bo lahko naletaval sneg, a količina bo zanemarljiva. Temperatura bo ves čas povsod pod ničlo. Snežne razmere se ne bodo spreminjale. V mraziščih bo možen razvoj globinskega sreža.

Bilten URSZR: 31.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije