Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za Murino porečje brez jezov

Večer, Slovenija - Branko Žunec: Rekordna udeležba na že 13. mednarodnem pohodu ob svetovnem dnevu mokrišč ob reki Muri.

Ob svetovnem dnevu mokrišč, 2. februarju, ki v letošnjem mednarodnem letu sodelovanja poteka pod geslom Mokrišča: bogata turistična izkušnja, je društvo Tabrih z Razkrižja v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci - mineva namreč 130 let, odkar je v mokrišču Mure zraslo zdravilišče - včeraj dopoldne organiziralo že 13. pohod z vodniki ob reki Muri. Pohod, ki je imel kar okrog 700 udeležencev, največ doslej, iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, je letos potekal v dolžini okrog 10 kilometrov od Zdravilišča Radenci do ribiškega doma v Hrastju-Moti.

Ob Muri so poplavni gozdovi in mokrišča, ki jih še ni na zemljevidu mednarodno pomembnih mokrišč po 2. februarja leta 1971 v iranskem mestu Ramsar podpisani konvenciji o varstvu mokrišč. Udeleženci pohoda, ki je tudi sestavni del akcije mednarodnega komiteja za ohranitev Mure Naša Mura - Unsere Mur, želijo zaščititi najširši poplavni svet v srednji Evropi s svojo bogato floro in favno in hkrati, da Murino porečje ostane še naprej brez jezov/elektrarn za energetsko izkoriščanje kot del bodočega biosfernega rezervata Evrope pod okriljem Unesca MuraDrava-Donava. Oktobra lani se je, kot so pojasnili včeraj, v Budimpešti sestala delovna skupina, ki oblikuje ta skupni petdržavni rezervat, vendar nobeden še ni ob Muri. O tem, da bi ga vzpostavili, bodo odgovorni razpravljali na srečanju držav podpisnic ramsarske konvencije v letošnjem juliju v Bukarešti. Po tej konvenciji je oblikovanje tako zavarovanega območja mednarodni instrument za vzdržno rabo pomembnih rečnih ekosistemov, ki naj bi prispeval k zmanjševanju napredujočega upadanja podtalnice kot posledice klimatskih sprememb in povečane rabe vode.

Iz pisarne Ramsar v švicarskem Glandu so ob letošnjem svetovnem dnevu mokrišč sporočili: "Za ramsarsko konvencijo je Mura pomembna reka. V dolžini 445 kilometrov je najdaljši pritok Drave, ta pa je največji pritok Donave. Mura je mejna reka na več odsekih, napaja čezmejne vodne vire in med drugim prispeva k termalnim vodnim virom v toplicah in zdraviliščih. Mejna Mura in njena mokrišča so najprimernejše Ramsar območje."

Branko Žunec
 

Vecer.si 30.01.2012

Kar okrog 700 pohodnikov se je podalo na pot v bran reki Muri pred zajezitvijo za energetsko izkoriščanje.

Kar okrog 700 pohodnikov se je podalo na pot
v bran reki Muri pred zajezitvijo za energetsko
izkoriščanje. (Branko Žunec)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije