Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Geopark širšega pomena

Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: Čezmejni projekt Geopark med Peco in Košuto, preimenovan v Geopark Karavanke, v prizadevanjih v umestitev v Unescovo mrežo geoparkov.

Geopark na slovenski in avstrijski strani Koroške oziroma na območju Karavank postaja vse bolj prepoznaven čezmejni projekt dvanajstih partnerjev pod okriljem mežiškega muzeja Podzemlje Pece. V Mežici so v sredo ob ustanovitvi strokovnega sveta parka pregledali in zastavili aktivnosti, ki so že oziroma v naslednjem obdobju še bodo zaznamovale nastajajoči geopark, s katerim skušajo promovirati bogato geološko dediščino. Projekt, ki spodbuja čezmejno sodelovanje in izkorišča skupne potenciale, je po mnenju predstavnika koroške deželne vlade Kurta Rakobitscha dobra kombinacija čezmejne iniciative, namenjena strokovnim temam in širšemu regionalnemu razvoju.

Vodja 2,5 milijona vrednega projekta, v večini financiranega iz evropskih virov, Suzana Fajmut Štrucl, je opisala tri sklope projekta, raziskovanje in razvoj, izgradnjo osnovne podporne infrastrukture in področje komuniciranja. V prvem sklopu so ključne naravoslovne podlage in oddaja aplikacij za vključitev v evropsko mrežo geoparkov pod okriljem Unesca, ki sta jih pripravila uveljavljena strokovnjaka s področja geologije Walter Poltnig in Uroš Herlec.

Rezultati drugega sklopa, gradnje infrastrukture, so obnovljena pozivnica, rudarska kapela in Frančiškov rov na Lešah, namenjeni obiskovalcem vseh starostnih skupin tako za izobraževanje kot turistična točka. Tik pred zaključkom je ureditev informacijske točke "Geološka vas Sele", spomladi pa se bo začela še gradnja informacijskih centrov Obirske jame v Železni Kapli in Podzemlje Pece v Mežici.

Na področje komuniciranja pa sodijo sodelovanje na konferencah, posvetih, priprava predstavitvenih zloženk in internetne strani ter delavnice za otroke, učitelje, vzgojitelje, ki so prevladovale tudi na lanskem tednu geoparka. Slednjega nameravajo pripraviti tudi letos. Kot je povedala Mojca Bedjanič iz Zavoda za varstvo narave, delavnice pripravljajo pod sloganom Zabavno, poučno, ni mučno, z njimi pa otrokom želijo približati geologijo in poudarjati, da ne gre za dolgočasno kamenje, ampak lahko spoznajo veliko poučnega in zanimivega hkrati. Prizadevanja partnerjev v geoparku je podprla tudi Marjutka Hafner, generalna sekretarka komisije za Unesco, ki je ugotavljala, da smo tudi v Sloveniji prepoznali pomen geološke dediščine. Za vpis v evropsko mrežo geoparkov se poteguje še geološki park Idrija, je dodala Hafnerjeva. Komisija si bo Geopark Karavanke ogledala maja oziroma junija.

Petra Lesjak Tušek
 

Vecer.si 27.01.2012

V popis geološke dediščine je vključeno tudi Smrekovško pogorje.
 
V popis geološke dediščine je vključeno tudi Smrekovško
pogorje. (Tomo Jeseničnik)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije