Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Noči v gorah

Slovenec (1932): Dr. Kugy bo prihodnji teden zopet med nami.

Mladi slovenski planinski generaciji dobro znani alpinist dr. Kugy bo prihodnji teden zopet med nami. Vsi se dobrega Kugyja s hvaležnostjo spominjamo se izza tistih časov, ko je krasote naših Alp odkril širokemu svetu. Prej pa je sam v družbi slovenskih vodnikov preplezal skoraj vse naše najvišje vrhove in jim, lahko rečemo, prvi pogledal v njihovo alpsko dušo, kakor jim jo je vdihnil Stvarnik. V tesne osebne stike in tako rekoč za svojega duhovnega vzornika pa je naša mlada alpinistična garda proglasila dr. Kugyja po končani svetovni vojni. Opevano je prišel k nam in nam iz svoje bogate zakladnice odkrival vedno nove bajne strani našega visokogorskega sveta.
Čeprav v visoki starosti, toda po duhu svež kakor malokateri mladenič, se dr. Kugy noče in noče posloviti od dela in pripovedništva za alpinske ideale. Da, življenje s planinami, s prirodo, s tem čudovitim glasnikom božanstvene volje, v stvarstvu, to je doživljanje samega sebe in stvarstva na svojevrsten način.
Prav v to smer se je dr. Kugy umaknil na svoja stara leta. Tu, v stalnem stiku z nenadkriljivo estetiko gorovja in planinskega življenja, išče utehe za zadnje dni svojega bogatega življenja.

Že pri prejšnjih obiskih v Ljubljani smo lahko opazili, da je dr. Kugy pravi filozof alpinizma in da nam govori človek, ki zna zajeti vsega poslušalca. TK Skala v Ljubljani je po objavi najnovejšega Kugyjevega dela »Arbeit-Musik-Berge-Ein Lebein« prišla na srečno misel, da vnovič povabi med nas dr. Kugyja. Sloviti plezalec Julijskih Alp si je za to predavanje v Ljubljani izbral noči v gorah.

Kolikokrat je dr. Kugy, vsaj tako lahko sodimo iz njegovih opisov alpinskih pohodov na naše najvišje, vrhove, bivakiral pod našimi najstrmejšimi stenami, kolikokrat je obtičal visoko gori pod vrhovi in kot poet in romantik pravega kova poslušal žitje naših gora z vsemirjem, z nočjo, z daljnim, v neskončnost kazočim, z milijoni zlatih zvezd posutim nebom. Poslušal je domače glasove iz globoko zarezanih dolin in nižav, bivakiral pod skalami v najhujših nočnih viharjih.

Iz te bogate zakladnice nočnih spominov in bivakov nam bo dr. Kugy prihodnjo sredo 27. t. m. predaval v veliki dvorani hotela »Union«. Predavanje, pa tudi odlični predavatelj jamčita za to, da bo to večer, ki nam bo ostal neizbrisno v spominu. Zato takega večera ne borno zamudili in bomo vsi, ki so nam naše planine nekaj svetega, nekaj mogočnega, pokazali dr. Kugyju, kako smo mu hvaležni za vse, kar je storil za te planine in s tem za nas vse.

Slovenec, 21. januar 1932
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije