Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tri alpinistične pripravnike

Delo - Špela Ankele, Blaž Močnik:  ... reševalci pospremili na varno - Izgubljeni v megli  - Klic na pomoč z Begunjske Vrtače

Tržič, Tolmin – Čeprav se je leto komaj dobro začelo, je za tržiškimi gorskimi reševalci že prva akcija. V dolino so pomagali trem gornikom, ki so se v ponedeljek popoldne v megli izgubili na Begunjski Vrtači, 1997 nadmorskih metrov visokem vrhu v masivu Begunjščice.

Ob 16.35 so gorski reševalci iz Tržiča prejeli obvestilo, da trojica pripravnikov Alpinistične šole Ljubljana Matica potrebuje pomoč. »Razmere v neurju so bile slabe, megleno je bilo, malo je snežilo,« je vremenske razmere, v kakršnih se je na goro odpravilo 16 gorskih reševalcev, opisal Slavko Rožič, načelnik Društva GRS Tržič.

Lani poezija poplesavanja cepinov in derez

Trojica pripravnikov je plezala po Lenuhovi smeri. Pred enim letom, na prvega dne leta 2011, je Stane Škerjanc na spletnem portalu gore-ljudje o tej smeri poročal z besedami: »Od vrha skoka pa vse do roba gore pravcata poezija poplesavanja cepinov in derez. Sneg ravno prav pomrznjen, odlično zalito.« Takšni so bili vtisi o smeri, ko so se planinci po vzponu greli »na toplem sončku«, predvčerajšnjim pa so bile vremenske razmere povsem drugačne.

Gorski reševalci so vedeli, da se trojica ni oddaljila od izstopa iz smeri, zato je šlo po besedah Slavka Rožiča bolj za reševanje kot za iskalno akcijo. »Po našem mnenju so se prav odločili, ko so nas poklicali,« je za Delo ocenil načelnik tržiških gorskih reševalcev. Prva letošnja akcija tržiških gorskih reševalcev se je srečno končala malo po 20. uri, ko so pripravnike, ki so jih našli približno 50 metrov od izstopa iz smeri, nepoškodovane pospremili v dolino.

Člani Društva GRS Tržič so lani opravili 27 reševalnih akcij, kar je največ doslej, je še povedal Rožič. Čez deset dni, 14. januarja, bodo tržiški gorski reševalci in inštruktorji ter vodniki lavinskih psov na Zelenici pripravili tečaj varstva pred snežnimi plazovi. Planince, turne smučarje, alpiniste in druge obiskovalce gora bodo učili o nevarnostih snežnih plazov in ustrezni uporabi zaščitne opreme. Cena tečaja je 20 evrov, več informacij na grs.trzic@gmail.com.

Za tolminskimi reševalci rekordno število intervencij

Za slovenskimi gorskimi reševalci je po številu intervencij rekordna sezona. Lani so morali na teren odriniti 411-krat, med vsemi pa je že peto leto zapored najbolj obremenjena postaja tolminskih reševalcev, ki je prav tako imela rekordno število intervencij (91). Potem ko so predlani Tolminci na pomoč priskočili 79-krat, so lani opravili 84 reševalnih in sedem iskalnih akcij. Število intervencij se je več kot podvojilo že v primerjavi z letom 2006, ko so opravili zgolj 39 akcij (291 v Sloveniji). Lani so reševali ali iskali kar 93 ljudi, na koncu pa so morali v statistiko vpisati eno smrtno žrtev – bovški gorski reševalci kar šest, 27 pa v vsej državi –, 38 hudo poškodovanih ali hudo obolelih, drugi pa so jo bolje odnesli. Za kar četrtino intervencij je moral na pomoč priskočiti helikopter. Enainšestdeset članov tolminske postaje je 11-krat opravilo po dve, trikrat po tri in dvakrat celo po pet intervencij v enem dnevu.

Na prvem mestu po nesrečah daleč prednjačijo jadralni padalci, saj so tolminski gorski reševalci opravili 65 odstotkov vseh akcij prav zaradi njih. Med vsemi reševanimi je bilo 58 tujcev iz 16 držav, med njimi največ Nemcev (12), Čehov (11) in Avstrijcev (sedem), med preostalimi pa sta pomoč iskali tudi osebi iz Irana in Venezuele.

Špela Ankele
Blaž Močnik

 

  03.01.12, 21:00



G-L: Bilten URSZR - 03.01.12
    ... - Izgubili so se trije pohodniki

Sl. novice/G-L, 02.01.: Trije pohodniki izgubljeni v megli
+ Slavc Rožič: Z namenom bolj točnih informacij ...

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije