Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dežurna helikopterska posadka aktivna

Slovenska vojska: ... tudi zadnji teden v letošnjem letu

V zadnjih decembrskih dneh je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske spet izvedla dve reševalni akciji. V nedeljo, 25. decembra dopoldan, je poletela na območje Storžiča, kjer se je poškodoval alpinist, ki je bil za tem prepeljan v jeseniško bolnišnico. Na praznični ponedeljek, 26. decembra, pa je po 14. uri dežurna posadka poletela na območje Vogla, od koder je v jeseniško bolnišnico prepeljala poškodovanega smučarja v nadaljnjo oskrbo.

Tako je v letošnjem letu dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala 155-krat, od tega je 123-krat posredovala pri reševanjih v gorah in 32-krat nudila helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 6-krat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi. Pri tem je prepeljala 169 poškodovanih ali obolelih oseb in naletela skupno 216 ur. Število reševalnih akcij in ur naleta v letošnjem letu je v primerjavi z letom 2010 manjše, saj je bilo v lanskem letu izvedenih 160 reševalnih akcij, pri čemer posadka naletela 234 ur, je pa letos dežurna posadka prepeljala osebo več kot leta 2010.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je sicer ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je tako na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.

Cena ure reševanja s helikopterjem bell 412 znaša 2.630 EUR (brez 20% DDV). Skupen strošek sodelovanja helikopterja Slovenske vojske v sistemu zaščite, reševanja in pomoči (reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč in gašenje) v celotnem letošnjem letu znaša 615.420 EUR, kar je za 22.000 EUR več kot leta 2010.

Naj tudi na tem mestu opozorimo, da v gorah vladajo zimske razmere, zato naj vsi, ki se bodo v prihodnje odpravili na gorske ture, spremljajo opozorila o razmerah v gorah in naj se v gore odpravijo le ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije