Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Našel, zavonjal, "fuj, želodci"

Večer, Celjsko - Rozmari Petek: Jamarji v kraških jamah najdejo marsikaj, a na odvržene savinjske želodce do zdaj še niso naleteli; pri čiščenju razpadajočih kulinaričnih specialitet so se jim obračali želodci.

Čeprav so člani koroško-šaleškega jamarskega kluba Speleos - Siga Velenje pridni kot le kaj in letno počistijo veliko jam, o njih na žalost ne pišemo (če sploh) dosti. Ob njihovem tokratnem odkritju pa preprosto nismo mogli ostati "hladni". Pred kratkim je njihov član Milan Podpečan na Ostrem vrhu pri Golteh našel Šumečko brezno. Kmalu po veselem dogodku pa je odkril tudi, da iz jame močno zaudarja. Spustil se je v 18 metrov globoko brezno in na dnu našel kupe mesnih specialitet, savinjskih želodcev. Komaj je krotil svoj želodec, a zaradi povsem drugačnih razlogov, kot bi ob takšnem odkritju človek pričakoval. "Po naši oceni jih je neznanec v brezno odvrgel pred približno tremi meseci. Smo sicer vajeni vsega hudega, saj lahko v jamah najdeš marsikaj, od krav, ovc, psov do eksplozivov, a na kaj takega še nismo naleteli. Na srečo je bilo ob čiščenju precej mrzlo, saj bi drugače še precej bolj zaudarjalo. Kljub vsemu je nekaterim ob iskanju pod listjem skritih napol razpadlih savinjskih želodcev kar malo dvigovalo lastni želodec," je akcijo opisala članica kluba Mateja Mazgan.

Kaj so želodci počeli na dnu jame, ni znano. Jamarji predvidevajo, da se je kakšnemu kmetu ponesrečila izdelava savinjskih želodcev, kar za te kraje pomeni hudo sramoto. Zato jih je, misleč, da jih nihče ne bo našel, odvrgel v brezno. Če to drži, je kmetu moralo biti hudo nerodno, saj je kar 40 kilogramov želodcev odnesel na 1656 metrov visoki hrib, do katerega moraš slabe pol ure hoditi peš. Trpljenje ob obteženi hoji navkreber je bilo ob misli, da bo v brezno skril od dva do tri tisoč evrov, kolikor bi zanje lahko iztržil, gotovo še večje. "Kljub organiziranemu zbiranju odpadkov ljudje še vedno v jame mečejo vse mogoče. Vendar po navadi izberejo lažje dostopne jame, takšne ob cestah ali vsaj kolovozih," je dodala Mazganova.

Štirje prostovoljci (poleg Mazganove in Podpečana sta v akciji sodelovala še Miran Puc in Tomaž Avberšek) so se dan pred prazniki akcije lotili predvsem zato, ker je od brezna do prvega vodnega zajetja v dolini Zaloke zgolj kakih 800 metrov. "Ljudje se ne zavedajo, da so samočistilne sposobnosti kraških voda, kamor spada tudi to območje, bistveno manjše kot pri površinskih vodah. Zato vsako onesnaženje močno vpliva na kakovost izvirske vode," je še opozorila izkušena jamarka.

Rozmari Petek

 

Vecer.si 30.12.2011

Vonj takšnih savinjskih želodcev ni bil ravno mamljiv. Več škode kot "nosu" bi lahko povzročili pitni vodi.

Vonj takšnih savinjskih želodcev ni bil ravno mamljiv. Več škode kot "nosu" bi lahko povzročili pitni vodi. (Arhiv kluba)


G-L/Mateja Mazgan - 26.12.11: Savinjski želodci ... v Šumečkem breznu na Golteh

Slovenske novice: Savinjski želodci v breznu

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Našel, zavonjal, "fuj, želodci""

Bruno Fras,

Morda bi se do te jame povzpel tudi pristojni inšpektor in poskušal ugotoviti, kdo je proizvajalec in odlagalec smrdečih savinjskih želodcev v tem okolju. Morda bi mu uspelo napisati globo konkretnemu Janezu ali Ivanu ... Kdaj bo spet akcija "Očistimo Slovenijo", da bomo lahko čistili in pospravljali za drugimi nesnagami in ljudmi brez vesti? - Naj bo leto 2012 srečno in bolj čisto!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije