Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

izredni Bilten URSZR – 29.12.11

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se suho vreme nadaljuje. Zaradi temperaturnega obrata je bilo v višjih legah temperatura nad ničlo, marsikje tudi ponoči. A ker je bil zrak suh, se je sneg le počasi preobražal, hitreje le na prisojnih pobočjih, kjer je nastajala površinska skorja in je sneg ponoči na površini pomrznil.

Snega je v gorah razmeroma malo. V Julijskih Alpah ga je na 2500 metrih do okoli 90 cm, na 1500 metrih pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 20 do okoli 40 cm snega. Stanje snežne odeje je še vedno precej različno. Večinoma je pokrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo, večinoma pa ne. Zlasti v osojah je sneg mehak. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je trenutno povsod 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Le na mestih z napihanim snegom, kjer je bolj strmo, lahko sprožite kakšen manjši plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, ter tudi ponekod drugod je nevarnost zdrsov na stari, deloma poledeneli podlagi.
Danes, v četrtek, nas bo prešla hladna fronta. Ohladilo se bo, prehodno bo v gorah tudi snežilo. Zapadlo bo od 5 do največ 10 cm suhega snega. Na skorjasti podlagi se novi sneg ne bo dobro sprijel s starim, severozahodni veter pa bo na izpostavljenih mestih novi sneg spihal v zamete.
V petek se bo nekoliko okrepil severni do severozahodni veter, ki bo še prenašal sneg v zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov zlasti v visokogorju. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom. V soboto in nedeljo bo suho, v nedeljo se bo spet precej segrelo. Sneg se bo le počasi preobražal, nekoliko hitreje od nedelje dalje predvsem na prisojnih pobočjih. V ponedeljek čez dan se bodo od zahoda začele pojavljati padavine.

Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nad morjem. Predvidoma bo zapadlo od 10 do 20 cm snega. Še nekoliko se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Bilten URSZR: 29.12.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije