Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznik slovenskega alpinizma

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Častni konzul Nepala v Sloveniji mag. Aswin Shrestha pravi, da je slovenski alpinizem bistveno zaznamoval tako Nepal kot svetovni alpinizem, h kateremu je veliko prispevala tudi slovenska gorniška šola v Manangu.

"Zaznamovali smo zaključek nepalskega leta turizma in nedavni mednarodni dan gora ter podelili posebna priznanja slovenskim alpinistom, ki so se povzpeli na vrh Everesta z nepalske strani. Alpinisti, ki odhajajo v Himalajo, so namreč najboljši glasniki nepalskega turizma, alpinisti z osvojenim najvišjim vrhom sveta pa še toliko bolj," je o svečanosti v Slovenskem etnografskem muzeju, ki so jo pred dnevi v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem pripravili konzulat Nepala v Sloveniji ter planinski zvezi Nepala in Slovenije, dejala Zdenka Mihelič iz Planinske zveze Slovenije (PZS), saj Slovenijo in Nepal združuje marsikaj, najbolj pa gotovo ljubezen do gora.

V nagovoru sta častni konzul Nepala v Sloveniji mag. Aswin Shrestha in predsednik Planinske zveze Nepala Zimba Zangbu Sherpa poudarila pomen povezanosti obeh dežel in planinskih zvez, predvsem pa prispevek Planinske zveze Slovenije k varnejšemu delu domačinov na odpravah v visokogorju. "Gre za zmago slovenskega alpinizma, ki je bistveno zaznamoval tako Nepal kot svetovni alpinizem, h kateremu je veliko prispevala predvsem slovenska gorniška šola v Manangu," je poudaril častni konzul. Predsednik PZS Bojan Rotovnik pa je poudaril, da je slovenski narod tudi eden redkih svetovnih narodov, ki so predstavljeni v planinskem muzeju v Pokhari, za kar so poskrbeli PZS in slovenski alpinisti.

Priznanja za vzpon na Everest so prejeli Andrej Štremfelj, ki je bil skupaj z Nejcem Zaplotnikom kot prvi Slovenec na vrhu sveta, njegova žena Marija Štremfelj, z možem Andrejem sta kot prvi zakonski par na svetu stala na Everestu, Viki Grošelj, Davo Karničar, Tadej Golob, Matej Flis, Gregor Lačen in Tomaž Jakofčič, ki je opravil prvi slovenski vodniški vzpon na vrh Everesta. Častna priznanja države Nepal in tamkajšnje planinske zveze kot zahvalo za razvoj gorskega turizma v Nepalu, predvsem pa k varnejšemu delu domačinov visoko v gorah, pa so prejeli predsednik PZS Bojan Rotovnik, nekdanji predsednik Planinske zveze Slovenije mag. Franci Ekar, dolgoletni vodja slovenskih himalajskih odprav Tone Škarja, Bojan Pollak, dolgoletni in že legendarni inštruktor v šoli za višinske nosače ter gorske vodnike v Nepalu in že pokojna alpinista Aleš Kunaver in Zoran Jerin. Častno priznanje je prejela tudi Dušica Kunaver, skrbnica neprecenljive dediščine svojega pokojnega moža Aleša ter avtorica številnih knjig o slovenskih in nepalski kulturni dediščini.

Gabrijel Toplak

Vecer.si 22.12.2011

Iz rok predsednika nepalske planinske zveze Zimbe Zangbuja Sherpe je priznanje za vzpon na Everest prejel tudi Andrej Štremfelj.

Iz rok predsednika nepalske planinske zveze Zimbe Zangbuja Sherpe je priznanje za vzpon na Everest prejel tudi Andrej Štremfelj.


SiOL, Slovenske novice/GL, 17.12.11
Zmaga slovenskega alpinizma v Himalaji

PZS/G-L, 18.12.11: Zmaga slovenskega alpinizma

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27739

Informacije

Informacije