Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorska novost, ki bi se je veselili tudi pri nas!

DominVrt.si: Podjetje LEAP iz Italije je ustvarilo zelo poseben planinski dom. Zamislili so si premičen modul, katerega lahko postavijo kjerkoli na svetu in nima negativnih vplivov na okolje.

Module zgradijo daleč stran od kraja, na katerega so namenjeni in jih na njihovo končno lokacijo pripeljejo kar s helikopterjem. Oblika tega doma je popolnoma oddaljena od tradicionalne podobe planinskih kočic. Gre namreč za zelo moderen in predvsem praktičen pristop k oblikovanju.

Ko ta planinski dom ni več zaželen ali je dotrajan, ga s helikopterjem tudi odstranijo. Za seboj ne pusti nobene sledi, da je kadarkoli tam stal. Sestavljen je iz materialov, ki so trpežni, saj je predviden za najbolj oddaljene kraje na svetu, ki so izpostavljeni izjemnim vremenskim razmeram. V pomoč in korist je predvsem alpinistom in smučarjem, zato je velikega pomena tudi to, da je dobro toplotno izoliran.

Notranjost je zelo udobna, kljub temu, da je bilo pri oblikovanju treba upoštevati varnostne in ekološke vidike. Sestavljajo jo: prostor za sušenje in shranjevanje stvari, oddelek z opremo za reševanje, kuhinja in spalna enota z več pogradi. Dnevna soba je opremljena z velikimi panoramskimi okni za uživanje v razgledu, katera se po želji naročnika lahko še povečajo.
Enote so opremljene z naprednimi tehnološkimi napravami, ki spremljajo vremensko stanje, same ocenjujejo stanje planinskega doma in so hkrati povezane z reševalnimi postajami. V primeru poškodovanja jih na popravilo odpravijo kar s helikopterjem. Natančne cene tega luksuza arhitekti niso povedali. Trdijo, da je cena primerljiva s tradicionalnimi gorskimi hišami.

M.Č.

 28.11.2011


Vse foto: gizmag.com)


G-L: Nov Gervasuttijev bivak

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije