Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Več plati vetrnih elektrarn na Peci

Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: Koroški župani danes v Suhi na seji delovne skupnosti Dežela pod Peco o načrtovani gradnji vetrnih elektrarn na Peci.

Danes popoldan (22. 11.) se bodo na razširjeni seji delovne skupnosti Dežele pod Peco/Petzenland v Suhi na avstrijskem Koroškem sestali župani občin z slovenske in avstrijske strani Pece, ki se bodo seznanili z načrtovano vzpostavitvijo vetrnih elektrarn na Peci. Sejo županov s slovenske in avstrijske strani Pece, ki so povezani v skupnost Dežela pod Peco/Petzenland, je sklical župan aktualne predsedujoče občine v tej skupnosti Suhe (Neuhaus) Gerhard Visotschnig. K sklicu seje so sicer pozivali tudi iz občine Mežica, katere župan Dušan Krebel je sejo o vetrnih elektrarnah napovedoval tudi sam že prej, ko je tej delovni skupnosti tudi predsedoval. Informacijo o projektu namerava Krebel po seznanitvi na današnjem srečanju v Suhi nato podati na jutrišnji seji občinskega sveta v Mežici.

V občinah želijo informacije

Načrtovani energetski park na Peci kljub temu, da ga nameravajo vzpostaviti na avstrijski strani Pece, zaradi pomena gore in naravovarstvenega vidika zanima tudi predstavnike koroških občin na slovenski strani. Pripravljenost, da posebej podajo informacije prav občinam v Sloveniji, je sicer izrazil tudi investitor, podjetje Alpswind iz Celovca, katerega predstavnik Walter Prutej bo danes v Suhi projekt tudi predstavil. Da je širša razprava o projektu pred opredeljevanjem za ali proti potrebna, se je ne nazadnje izkazalo tudi na zadnji seji občinskega sveta na Ravnah, ko se svetniki prav zaradi pomanjkanja informacij niso opredelili do pobude k predlagani priključitvi k akcijski skupini Arge - življenjski prostor pod Peco. Slednja gradnji vetrnih elektrarn na Peci nasprotuje zaradi zaščite okolja, pri čemer opozarja zlasti na bogate vodne vire, pomembne tudi za slovenske občine. Pristopno izjavo k tej skupini so sicer podpisali župani Črne, Mežice in Prevalj, ki pa so kljub temu poudarili, da bi želeli pridobiti tudi informacije investitorja in si s tem ustvariti širšo sliko o projektu. Občina Ravne nato po odločitvi svetnikov k tej skupnosti ni pristopila. Vpliva na odločitev o gradnji vetrnih elektrarn na Peci občine sicer seveda ne bodo imele, je pa Alpswind k projektu v Avstriji pristopil s pridobivanjem čim širšega konsenza v lokalnih skupnosti, saj naj bi te postale tudi partnerji pri projektu. Hkrati pa so ob precej široki politični podpori mnenja stroke pa tudi dela civilne družbe še vedno precej deljena.

Ambiciozni načrti Alpswinda

Kot smo v Večeru na podlagi pridobljenih informacij iz celovškega Alpswinda že poročali, podjetje v sodelovanju s koroškim dobaviteljem energije Kelagom načrtuje vzpostavitev osmih vetrnih turbin na južni strani Pece na nadmorski višini okoli 1900 metrov. Projekt, ki se je začel že maja lani, je po Prutejevi razlagi še vedno v načrtovalski in informacijski fazi. Če bodo po celoviti strokovni presoji pridobili vsa potrebna soglasja, bodo tako imenovani ekoenergijski park, vreden okoli 26 milijonov evrov, začeli vzpostavljati spomladi prihodnje leto. Po izračunih bo pridobljena elektrika na izredno vetrovnem grebenu koroškega dvatisočaka zadostovala za 15 tisoč gospodinjstev na velikovškem območju. V Alpswindu izpostavljajo rabo ekoloških materialov in tehnologije z najvišjo mero zaščite flore in favne. Nasprotovanje projektu so sicer letos spomladi ob dnevu zemlje izrazili v Planinski zvezi Slovenije, tako zaradi omenjene zaščite vodnih virov kot vključenosti slovenskega dela Pece v območje Nature 2000 ter zaradi prepričanja, da je vrhove treba ohraniti v njihovi prvobitnosti.

Petra Lesjak Tušek
 

Vecer.si 22.11.2011

Peca z avstrijske strani, kjer goro vidijo tudi kot bodoči energetski park.

Peca z avstrijske strani, kjer goro vidijo tudi kot bodoči energetski park. (Petra Lesjak Tušek)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27733

Informacije

Informacije