Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bivak v Kočni obnovljen

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Bivak Iskra v Kočni, ki mu je letošnjo pomlad odneslo streho, je obnovljen, obnova, ki je bila končana do konca septembra, pa je stala 7500 evrov.

Polona Pegan, vodnica pripravnica pri PD Iskra Kranj, ki že več let upravlja z bivakom na Plesni pod ostenjem Kočne na nadmorski višini 1952 metrov, je povedala, da bodo prihodnje leto zaznamovali že 60. obletnico postavitve bivaka, saj so ga z veliko dobre volje in vztrajnostjo prostovoljcev leta 1952 postavili iskraši, člani prvega planinskega društva tovarne Iskra v Kranju. Predsednik društva Emil Sekne dodaja, da jih veže velika moralna obveza do predhodnikov, ki so postavili ta bivak.

Sicer pa je pred obnovo gospodarski odsek Planinskega društva Iskra organiziral ekipo, ki je streho bivaka zaščitila s plastično ponjavo, saj po poročanju Planinske zveze Slovenije (PZS) niso želeli tvegati, da bi ga preveč namočilo. Po njihovih razgovorih s Planinskim društvom Kranj, markacisti in ljubitelji bivaka pa so se odločili, da bo sanacijo izpeljal navdušen alpinist in reševalec, sicer tudi klepar, Franc Markič. Celotna obnova je trajala tri mesece, konec septembra pa so bila dela na bivaku zaključena. Po Seknetovih besedah je bivak poslej popolnoma saniran, zasluge pa gre pripisati tudi Planinskemu društvu Iskra Kranj, z delom ali finančnimi sredstvi so pri obnovi pomagali tudi nekateri posamezniki, helikopterska enota Slovenske vojske, PZS, PD Kranj, Tovarna Iskra - Industrija sestavnih delov in občina Kranj.

Gabrijel Toplak
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27688

Informacije

Informacije