Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Hrvaškem se je hudo poškodoval mladi slovenski alpinist

Večer, Spletno uredništvo: Hrvaška gorska reševalna služba (HGSS) je danes sporočila, da se je na območju Velebita huje poškodoval 23-letni slovenski alpinist, na katerega se je odlomil kos stene in ga zadel v glavo.
GSS.hr: U Stijeni Anića kuka u V. Paklenici spašen teško ozlijeđeni slovenski alpinist nakon što mu se u litici obrušio kamen na glavu.

Hudo poškodovanega fanta so hrvaški gorski reševalci s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico.

Nesreča se je zgodila na območju 400 metrov visoke stene Anića Kuk pri Veliki Paklenici, ko se je mladi Slovenec vzpenjal po eni izmed alpinističnih poti*, so sporočili na spletni strani HGSS. Kot so še pojasnili, so obvestilo, da se je odlomil kos stene in zadel fanta, dobili nekaj pred poldnevom. Na kraj dogodka so nemudoma poslali 15 reševalcev z območja Zadra in poklicali helikoptersko enoto.

Ranjenega alpinista so reševalci hitro našli in ga oskrbeli s prvo medicinsko pomočjo. Ugotovili so resne poškodbe glave in sum na poškodbo hrbtenice, zato so ga s helikopterjem nemudoma odpeljali v Split, so še sporočili reševalci. (Spletno uredništvo)


Spašen teško ozlijeđeni slovenski alpinist u stijeni V. Paklenice

... Danas 31.10. 2011. godine, u stijeni Anića Kuka na Velebitu, dogodila se teška alpinistička nesreća u kojoj je ozbiljno ozlijeđen slovenski alpinist S.J. (23g). Dok se je penjao Mosoraškim smjerom u 400 metara visokoj litici Anića Kuka, na jednoj polici u stijeni se na njega obrušio veliki kamen. Unesreći je zadobio teške ozljede glave. Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je dojavu o nesreći u 11:30 sati te je odmah uputila dežurnu ekipu HGSS Zadar kojoj se pridružilo i nekoliko pripadnika okolnih stanica HGSS-a. Istovremeno je i helikopterska posada HRZ-a i letača spašavatelja stavljena u pripravnost.Slika novosti
Do ozlijeđenog alpinista se uspješno pristupilo, pružena mu je prva pomoć, te je nosiljkom transportiran do podnožja stijene (Anića luka). Obzirom na ozbiljnost povrede (ozljeda glave i sumnja na ozljedu kralježnice) pozvan je helikopter koji je teškim manevrom uspio sletiti u uski kanjon V. Paklenice. Unesrećeni alpinist je transportiran u Split i predan liječničkom osoblju KBC Firule.

Pripadnici GSS-a i ovaj su vikend imali puno posla. I jučer su imali intervenciju, također u NP Paklenica. U nedjelju su oko 17 sati spasili Nijemicu (39) koja je pala tijekom penjanja i ozlijedila skočni zglob. Spasioci GSS-a iz Zadra i Šibenika brzo su stigli do Nijemice i prenijeli ju do podnožja Paklenice te ju prevezli do automobila. Bilo je i nekoliko potraga za nestalim osobama, od čega je jedna još uvijek u tijeku. 


* alpinistična pot smer (= Mosoraška)

2 komentarjev na članku "Na Hrvaškem se je hudo poškodoval mladi slovenski alpinist"

Franci Savenc,

Mijo Kovačevič, 02.11.11: Info iz prve roke. Kolegica je plezala v Paklenici, ko se je to zgodilo = Sanela Bešič

"Dost napacnih informacij,.. Ogromna skala je padla se na pol stene odbila in rastrescla na par koncov in en od teh koncov v nesrecnega plezalca. Zgodilo se je pa to v smeri Moseraski (5c) bil sem namrec v skoraj sosednji smeri Velibitaski, ko se je to zgodilo. In tam nobena smer ne presega 350m, sploh pa se to ni zgodilo v smeri namrec na potki pod njo, ko je cakal da vstopi v smer - Moseraski. Pa ta simbolicna slika.. No comment. Ferate namrec v Paklenici ni."


Gregor Šetina,

Kaj je to "alpinistična pot"?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije