Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenijo obiskalo 2,3 milijona turistov

Večer, Slovenija: Slovenijo je v prvih osmih mesecih letos obiskalo 2,3 milijona turistov, kar je 6,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo 823.112 domačih in 1,4 milijona tujih turistov.

Samo v avgustu so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili dobrih pol milijona prihodov turistov.

V obdobju od januarja do avgusta se je število prihodov domačih turistov povečalo za tri odstotke, število prihodov tujih pa za 9,2 odstotka. Drugačen je bil trend v avgustu, ko se je število prihodov domačih turistov povečalo bolj kot število prihodov tujih turistov. Število domačih turistov se je v primerjavi z julijem povečalo za 10,2 odstotka na 158.089, število tujih pa za 8,9 odstotka na 342.299.

V osmih mesecih je statistični urad v Sloveniji naštel 6,8 milijona prenočitev oz. 5,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od tega je pri nas prenočevalo 2,8 milijona domačih turistov (-0,2 odstotka) in slabe štiri milijone tujih turistov (+9,6 odstotka). Samo avgusta je bilo zabeleženih 1,6 milijona prenočitev oz. sedem odstotkov več kot julija, od tega 577.982 prenočitev domačih gostov (+2,1 odstotka) in dober milijon tujih (+10 odstotkov).

Avgusta je bilo največ prihodov in prenočitev turistov v gorskih občinah, in sicer 32 odstotkov vseh prihodov turistov in 29 odstotkov vseh prenočitev turistov. Sledile so obmorske občine in zdraviliške občine. V Ljubljani je bilo zabeleženih 13 odstotkov vseh prihodov in osem odstotkov vseh prenočitev turistov, je razvidno iz podatkov državnega statističnega urada.

Delež prenočitev tujih turistov je bil avgusta največji v Ljubljani, in sicer 98-odstoten, pri čemer so največ prenočitev ustvarili turisti iz Italije. V gorskih občinah je bil delež prenočitev tujih turistov med prenočitvami vseh turistov v teh občinah 74-odstoten, v obmorskih 58-odstoten, v zdraviliških pa 55-odstoten.

Turisti so avgusta v Sloveniji prenočevali povprečno 3,2-krat (domači turisti 3,7-krat, tuji turisti pa trikrat). Povprečno najdlje so se pri nas zadržali turisti iz Rusije (6,5 prenočitve), sledili so Nizozemci s 4,5 prenočitve, Britanci s 3,4 prenočitve, Nemci in Avstrijci s po 3,1 prenočitve in Italijani z 2,9 prenočitve.

Povprečno najdlje so se turisti zadrževali v obmorskih in zdraviliških občinah, in sicer so tam prenočevali povprečno 4,3-krat. V gorskih občinah so prenočevali povprečno 2,9-krat, v Ljubljani povprečno 1,8-krat.

V hotelih in kampih so turisti prenočevali povprečno 3,3-krat, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah povprečno 3,5-krat in v apartmajskih in počitniških naseljih povprečno 4,7-krat.

Dve tretjini vseh prenočitev turistov sta bili avgusta ustvarjeni v občinah Piran, Ljubljana, Bled, Brežice, Bohinj, Koper, Izola, Kranjska Gora, Moravske Toplice in Bovec.

Avgusta so k nam v največjem številu prispeli in pri nas največkrat prenočevali turisti iz Italije, Nemčije in Avstrije, še navaja statistični urad v podrobnejših podatkih.

Vecer.si 29.10.2011

Slovenijo obiskalo 2,3 milijona turistov

                 (Foto: Marko Vanovšek)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Slovenijo obiskalo 2,3 milijona turistov"

Franc Štibernik,

Me pa res zanima kolikšen delež turistične takse bo dobila PZS oziroma PD, ki skrbijo za markiranje in vzdrževanje planinskih poti, ki jih tržijo turistični delavci.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije