Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Specialni trening

GRZS - Grega Brajnik: ... iskanje mrtvih Nassfeld, Avstrija, 22. - 25. 9. 2011

Na povabilo lavinskega odseka avstrijske Gorske reševalne službe, smo se Ana Trnkoczy DGRS Bovec, Jure Jeršin DGRS Rateče in Grega Brajnik DGRS Radovljica v dneh od 22. do 25. septembra 2011 udeležili specialnega tečaja za iskanje mrtvih v avstrijskem Nassfeldu.
Avstrijski kolegi enkrat letno, poleg seveda ostalih usposabljanj, organizirajo tudi posebno usposabljanje za svoje vodnike, kjer se seznanijo in vadijo svoje pse za delo ob morebitni najdbi mrtvega pogrešanca.

Na tečaju so, poleg ekipe GRZS, od gostujočih sodelovali še vodniki italijanske GRS iz Južne Tirolske in vodniki italijanske Guardia di Finanza iz Sella Nevee.
Osnovni namen tečaja je bil seznanjanje in delo psov z vonjem razpadajočega človeškega tkiva, saj je znano, da imajo psi ob tovrstnih najdbah zaradi zelo specifičnega vonja hude težave in v večini primerov pogrešancev niti ne nakažejo ampak se zaradi nagonskega strahu raje umaknejo, kar lahko v realni situaciji pomeni, da je pes sicer pogrešanca našel, vendar vodnika ni obvestil o najdbi in lahko zaradi tega pride tudi do neuspešne akcije.
Začetek same vadbe prvi dan je bil zgolj navajanje psov na vonj, začeli smo preprosto z igro s svojim psom, nadaljevali z igro s tujim psom, z preprostim skrivanjem igrače do kasnejšega dodajanja tkiva k skriti igrači. Tekom vseh treh dni se je težavnost stopnjevala do stopnje, kjer je pes ob najdbi bil prisiljen tudi lajati in obvestiti vodnika, kar je bil cilj usposabljanja.
Na tečaju smo spoznali način dela s psi pri avstrijskih kolegih, uspešno dosegli cilj tečaja in sklenili kar nekaj novih znanstev.

Poročilo pripravil: Grega Brajnik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije