Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.09.11

ŠZL - Žiga Černe: Kolesarjenje in pohodi

Kolesarjenje po brkinski sadni cesti
Vreme nam gre na roko tudi še v začetku jeseni in to je prava priložnost za skok v naravo ob koncu tedna. Če ne boste v hribih ali na morju, pa tokrat recimo pojdite na potepanje po Brkinih, kjer ponovno oživljajo tamkaj že nekdaj značilno sadjarstvo, žganjekuho z znamenitim brkinskim slivovcem in kulinariko z brkinskim pršutom, krompirjem v zelnici, slivovimi njoki... V soboto, 1. oktobra bodo svoja vrata odprli številne kmetije ob tamkajšnji sadni cesti, ki se vije skozi značilne vasice. Začetek kolesarjenja bo ob 10. uri, na pot pa se boste z izhodišč, ki bodo v vasi Tatre, v Pivki Pri Parku vojaške zgodovine) in v Matavunu pri Škocjanskih jamah, odpravili lahko tudi kasneje. Sproščeno in brez štoparic se boste lahko odpravili na lahki in pretežno ravninski poti v skupni dolžini 24 oziroma 25 kilometrov ali pa na težjo in razgledno pot po brkinski slemenski cesti, ki bo dolga 55 kilometrov in bo imela za štiristo metrov vzponov. Poleg ponudnikov se bodo predstavili tudi na grad Prem, v Parku vojaške zgodovine v Pivki, Škocjanskih jamah in odprta pa bo tudi jama Dimnice, vmes pa vam bodo tudi zaigrali stare brkinske pesmi in pripravili prikaz noš in običajev. Od 17. ure naprej bo na Tatrah potekal še praznik brkinskega jabolka. Prijavnina bo deset evrov in vključuje toplo malico, spominek in še kaj se bo našlo. Informacije: 070 740 405, 041 920 793, www.praznikjabolk.si.

Pohod po kozjanskih sadovnjakih
V nedeljo, 2. oktobra nikar ne zamudite enkratnega potepanja po še skoraj neokrnjenih obronkih Kozjanskega, kjer se še vidi izginjajoča stara kulturna dediščina ob novem civilizacijskem napredku. Ob poti si bodo izginjajoči sadovnjaki podajali roko s sodobnimi nasadi sadnega drevja, propadajoče kočarije z novimi kmetijami, skromne stare stavbe z velikimi novimi modernimi hišami, razdrobljena stara polja z velikimi njivami, stari travniki s sodobnimi z električno ograjo ograjenimi pašniki, stare vinske kleti z vikendi… Jubilejna pot (na pohodu boste namreč obeležili trideset let Kozjanskega parka) vas bo 2. oktobra vodila iz Koprivnice pri Brestanici (zbor bo do 8. ure na šolskem parkirišču) preko Velikega dola in Kostanjeka proti Pečkam in naprej pod Osredkom do gradu Podsreda, kamor boste prispeli po okoli petih urah hoje. Na cilju vam bodo v grajski črni kuhinji pripravili malico, kasneje pa vas po potrebah odpeljali nazaj na izhodišče. Predprijave in želje zbirajo do petka. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 794 104, www.pd-atpodcetrtek.si.

Pohod skozi Zalo
Po ulicah bo kmalu zadišalo po pečenem kostanju, med prvimi pa so se letos kostanjevega piknika lotili na Žirovskem Vrhu, ki vas tja vabijo v nedeljo, ob tem pa vam bodo razkrili zgodovino čarobne Zale, o kateri je pisal dr. Ivan Tavčar. S pomočjo informacijskih tabel se boste ob poti seznanili z zgodbo o krščanskem duhovniku Amandusu, ki je v obdobju preganjanja luteranske vere, zahajal v gozdove Zale lovit divjad. Ko je nekega dne odšel na lov v Zalo in tam ustrelil medveda, ga je ta napadel in močno ranil… Kaj se je zgodili potem, boste izvedeli v nadaljevanju krožne poti, ki se bo začela ob devetih dopoldne na kmetiji Pr' Bukovc, na Žirovskem Vrhu. Razgledna in razgibana pot je dolga enajst kilometrov in ima za 270 metrov vzponov, kar pomeni okoli štiri ure hoje, s postanki na domačijah s ponudbo domačih dobrot ter animacije na poti vred. Primerna je tudi za družine s šolskimi otroci. Ob prihodu nazaj na cilj, bo za lačne pohodnike na voljo domača hrana, sledilo pa bo še družabno srečanje ob pečenem kostanju. Informacije: 031 693 731, www.tdzirovskivrh.si.

Pohod za krof
Krofi so sicer značilen posladek v času pusta, a trojanske smo Slovenci vzeli za svoje kar za čez celo leto. V nedeljo dopoldne jih bodo delili v Trojanam le streljaj oddaljeni Krašnji, kjer pripravljajo pohodno (in tekaško) veselico. Začetek bo med 8. in 9. uro pri gasilskem domu v Krašnji, pred sladkanjem pa boste morali prehoditi nekaj več kot deset kilometrov čez lahko dostopne vrhove Cicelj, Krajno brdo, Laze, Golovec in Konj, kar boste zmogli v največ dveh urah in pol. Prijavnina bo za odrasle po dva evra. Informacije: 041 612 702, www.krasnja.si.

S kolesom po Krasu – malo drugače
Oktober je na Krasu zelo pisani in pester, za mnoge pa je to najlepši čas na Krasu, saj krvavo rdeče listje ruja obarva kraško pokrajino. Tudi kolesarji so v tem času redni popotniki po teh krajih in vedno nasmejani in gostoljubni Krašovci jim sredi oktobra pripravijo že tradicionalni zaključek sezone. V Sežani vas bodo tokrat pričakovali v soboto, 15. oktobra, že drugo leto zapored pa ne bo skupinskega starta, ampak se boste na 46-kilometrsko lažjo pot po osrčju Krasa ali pa na zahtevnejšo 65-kilometrsko, odpravili samostojno oziroma v svojih skupinah. Začetek bo med deseto in enajsto v Športnem parku Sežana, zavite lokalne poti pa vas bodo najprej pripeljale do prve okrepčevalnice v Kobjeglavi, kjer vas bodo pričakali kraški pridelovalci pršuta, ki je že od nekdaj posebno doživetje kulinarike in Krasa. Po okrepčilu se boste, med jesensko obarvanimi vinogradi, naprej zapeljali do Pliskovice, kjer bo drugi postanek z ogledom življenja Kraševcev nekoč in danes. Na cilju v Sežani vas bodo seveda pozdravili z vročo kraško joto s klobaso ali brez. Prijavnina je za družinske člane po deset, za posameznike pa petnajst evrov in vključuje še darilce. Informacije: 05 73 01 480, www.kraskimaraton.com.

Pripravil: Žiga Černe

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije