Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odkrili kip Nejca Zaplotnika

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Jernej Zaplotnik - Nejc, eden najboljših slovenskih alpinistov, publicistov in častni občan Kranja, je 28 let po svoji smrti dobil doprsni kip.

Kranj – Doprsni kip, ki ga je izdelal kipar Miha Kač iz Stahovice, v bron pa vlil livar Roman Kamšek s Gore pri Komendi, so na skoraj dva metra visokem marmornatem podstavku odkrili v petek pred spomeniško zaščiteno Bežkovo vilo, kjer je sedež Planinskega društva Kranj.

»Pobuda za postavitev spomenika je med kranjskimi planinci zorela vrsto let, prvič se je pojavila že v letu njegove smrti, pa leta 2003, ko je bil razglašen za častnega občana Kranja, predvsem zaradi sredstev in dobre volje pa je dozorela prav letos,« je povedal predsednik PD Kranj in tudi glavni pobudnik postavitve spomenika Franci Ekar, ki je z uresničitvijo tega cilja tudi zaključil svoje dolgoletno predsedovanje kranjskim planincem. V Kranju so se temu izjemnemu rojaku - alpinistu, planincu, plezalcu, himalajcu, gorskemu reševalcu, športnemu pedagogu in planinskemu literatu, ki se je skupaj z Andrejem Štremfljem leta 1973 kot prvi Slovenec povzpel na Mount Everest, aprila 1983 pa pri zgolj 31 letih življenje izgubil v snežnem plazu pod osemtisočakom Manaslujem, minuli petek poklonili tudi z razstavo Nejc Zaplotnik – Legenda slovenskega alpinizma, ki so jo v avli Mestne občine Kranj pripravili v Gorenjskem muzeju. »Tokratna razstava je le uvod v obsežnejšo predstavitev, ki jo v našem muzeju pripravljamo ob 30. obletnici njegove smrti, ki bo čez dve leti,« je povedala Monika Rogelj, soavtorica razstave, na kateri so bili med drugim na ogled tudi Nejčevi pohodni čevlji in fotoaparat, ki ga je imel pri sebi, ko ga je zasul plaz. Kako močan pečat je v alpinizmu pustil Zaplotnik, se je pokazalo tudi na okrogli mizi, na kateri so svoje spomine na alpinista, ki se s svojo knjigo Pot, ki so jo ponatisnili že devetkrat in prodali v več kot trideset tisoč izvodih, uvršča tudi med najpomembnejše planinske literate, obujali nekateri njegovi nekdanji soplezalci.

Spomenik, ki so ga postavili ob finančni pomoči Mestne občine Kranj, Planinske zveze Slovenije in donatorjev, sta ob prisotnosti Zaplotnikove žene in njegovih sorodnikov, številnih alpinistov in drugih obiskovalcev odkrila Marija Štremfelj in Tomaž Jamnik, slavnostni govornik pa je bil Tone Škarja.

Jasna Paladin

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije