Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tiskovna konferenca

PD Kranj: … pred odkritjem spomenika Jerneju Zaplotniku – Nejcu
Delo: V Kranju kip legendi alpinizma

Kranj, 29. avgusta: Udeležba predstavnikov medijev na novinarski konferenci, ki jo je sklicala MO Kranj in PD Kranj je bila številna, prisotnih je bilo skoraj 30 novinarjev, fotografov in snemalcev

Podžupan MOK Bojan Homan je "otvoril" tiskovno konferenco in predstavil namen in pomen postavitve doprsnega kipa "Nejcu" svetovno znanemu alpinistu. Tudi za sam Kranj je "Nejc" kot tudi častni občan velika osebnost , velikega pomena za celoten slovenski prostor pa tudi za samo planinstvo in alpinizem. In zakaj sedaj, po osemindvajsetih letih od njegove smrti? To je čas, ko je hotenje za postavitev spominskega obeležja do popolnosti dozorelo.
Franci Ekar , ki je bil najbolj aktiven pobudnik za postavitev spomenika, je opisal začetke Nejčeve planinske poti. Leta 1969 je postal aktiven član AO Kranja in v letu 1970 tudi že redni član GRS, pa član odprave Mawenzi 1972. Leto kasneje je Nejc že plezal v ostenjih Yosemitov. Leta 1975 je bil med zmagovalci prvega slovenskega osemtisočaka Makaluja in leta 1979 je bil v navezi, ki je dokončala prvenstveno smer na najvišjo gora sveta Everest.
Tone Škarja, vodja odprave Everest 1979, je opisal Nejčevo delo pa tudi dogodke pri
nastajanju rokopisa knjige Pot.
Tomaž Jamnik je opisal doživljanje plezanje z Nejcem pa tudi njuno skupno planinsko, plezalno smučarsko pot.
Marija Ogrin, nova direktorica Gorenjskega muzeja je s sodelavko podala oris razstave Nejčeve poti in smeri , ki bo odprta pred odkritjem spomenika ob 18. uri v avli MOK.

Spomenik visok skoraj dva metra je sprojektiral Nejčev prijatelj Klemen Kobal, kiparjenje izvedel Miha Kač, odlivanje umetniška livarna Kamenšek; kamnoseška dela Jožef Jerič, prostor pa uredilo Cestno podjetje Kranj in Komunala Kranj.

V petek, 2. septembra, ob 18. uri bo otvoritev razstave, ob 18.30 bo »okrogla miza, odkritje spomenika pa bo ob 19.30 na ploščadi pred prostori PD Kranja.

PD Kranj

...08.2011


Delo, 30. septembra 2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije