Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zalika odhaja

Večer, Reportaže - Violeta Vatovec Einspieler: Dom na Šmohorju dobil novo najemnico.

Dosedanji najemnici Doma na Šmohorju niso podaljšali pogodbe, kar je pripeljalo do mnogih očitkov glede Planinskega društva Laško kot tudi glede upraviteljice Rozalije Vidic - Zalike.

"Tisti, ki redno hodimo na Šmohor, bomo še prihajali sem, ampak tako dobro, kot je bilo do sedaj, na Šmohorju ni bilo nikoli prej," je strnil mnenje mnogih eden od rednih obiskovalcev Doma na Šmohorju. Toda zadeva je zaključena, nova najemnica bo začela petletni mandat v začetku septembra.

Dom na Šmohorju so zgradili po vojni, v devetdesetih letih so ga prenovili in od takrat dalje, vse kaže, za silo vzdrževali. Gledano z očmi današnjega gosta, pa čeprav večinoma planincev in pohodnikov, ki so vajeni skromnosti, je dom v slabem stanju in potreben temeljite obnove. Lastnik doma, ki leži na izjemni lokaciji in priljubljeni izletniški ter pohodniški točki nad Laškim, je že od začetka Planinsko društvo Laško. Društvo ima od 250 do 300 članov. Mnogi med njimi s podpisi podpirajo Zaliko Vidic, nekateri pa so se odvrnili od Doma na Šmohorju, celo društvo samo ima občne zbore na drugi lokaciji.

Zamudila razpisni rok

"Prvotno so za dom skrbeli oskrbniki, zadnje tri mandate pa dom upravljajo najemniki. Najamemo jih za štiri leta. Zadnji mandat smo sklenili za tri leta z možnostjo avtomatskega podaljšanja za dve leti. Verjeli smo v domačinko Zaliko Vidic in v njene bogate izkušnje. Po treh letih pa je upravni odbor društva ocenil, da z naše strani ni bilo več interesa za avtomatsko podaljšanje najemne pogodbe. Objavili smo razpis. O tem smo ustno in pisno seznanili tudi Zaliko. Razpisna komisija je ugotovila, da je Zalika Vidic zamudila razpisni rok in njene vloge niso niti obravnavali. Ostale tri vloge so bile v skladu z razpisnimi pogoji. Izbrali smo novo najemnico," pravi Cveto Brod, predsednik planinskega društva.

Širijo se govorice, da nova najemnica nima kvalifikacij. "To ni res. Ob delu v kuhinji si je pridobila poklic kuharice in kasneje še gostinsko-turističnega tehnika. Sedaj dela v znani gostilni v Marija Gradcu," pravi Brod in nam pokaže njeno vlogo.

Planinci, ki so se postavili na Zalikino stran, pravijo, da še nikoli ni bila ponudba na Šmohorju tako dobra kot zadnja tri leta. Iz vtisov v knjigi pohval in pritožb razberemo, da so bili gostje zadovoljni tudi z vsem drugim. Brod pravi, da je tudi sam slišal veliko pohval, a tudi veliko kritik. Zlasti ustnih, pokaže nam tudi tri pisne pritožbe. "O pripombah smo se poskušali z njo pogovoriti, a se je težko pogovarjati, če vse zanika. Poleg tega pa zadnji dve leti poslušamo govorice, da namerava zapustiti dom, ker ni zaslužka. Zdaj pa tak vihar! Zadeva je šla res predaleč, prek medijev poskuša izsiliti spremembe, a upravni odbor je sklenil, kar je, in nič se ne da spremeniti," pravi Brod.

Razpis je bil "finta"

Zalika pravi, da je bil razpis "finta". Verjetno je računala, da ji bodo pogodbo avtomatično podaljšali še za dve leti, a se to ni zgodilo. Tudi pritožila se ni. "Pritožila bi se, če bi imela toliko časa, da bi zahtevala izredni občni zbor in zamenjavo gospodarskega odbora, ki je tudi razpisna komisija, ker se s temi ljudmi ne da delati," pravi in dodaja, da že od prvega dne nekateri člani društva nad njo izvajajo mobing. "Ko sem začela, še elektrike ni bilo, pogosto je zatajila centralna kurjava. Položnice za elektriko znašajo 650 evrov, a še danes niso pregledali, kaj je temu vzrok. Ko sem prevzela upravljanje, je tu še pol leta živel stari najemnik. Moral bi dobiti stanovanje, a je še vedno brezdomec. Nadomestilo za stavbno zemljišče je 800 evrov, najvišje v Sloveniji. Najemnino plačujem 430 evrov na mesec in vse stroške; lahko rečem, da plače tu še nisem imela. Problem je tudi v miselnosti. Nekateri mislijo, da je tu vse zastonj. Recimo prostor za piknike. Opremo zanje sem sama priskrbela. Člani društva so se želeli vtikovati tudi v moje finančne zadeve in ne morejo razumeti, da je to stvar davkarije," pravi Zalika.

Dom bi bilo treba prenoviti

Toda glavni problem je neurejenost doma, v katerega, po njenih besedah in po mnenju nekaterih drugih, planinsko društvo praktično ni investiralo nič. "Tu nobena stvar ne deluje. Dom je potreben popolne prenove. Luknje so na vratih, skozi okna piha, težko se odpirajo. Poslali so mi inšpektorico, ki je prepovedala uporabo kleti, kjer naj bi bili pijača in živila. Naložila je, da morajo prebeliti, in še marsikaj. Nekaj malega so postorili, a ne dovolj. Iz zbiralnika vode teče po steni v klet. Pozimi moraš obuti gumijaste škornje za kuhinjo in klet," pravi.

Tudi sama vidim, da je linolej v spalnicah uničen, v skupni spalnici pušča dimnik. Zunanjost doma še je videti precej spodobna, a drugo je res ubogo.

Zalika pove, da je domala vsa tehnična oprema v kuhinji njena, od hladilnikov do mikrovalovne pečice in konvekcijske peči, brez katere, pravi, ne moreš pripraviti obroka za 150 ljudi, kot jih pride na kako poroko. In tako teh tudi ni bilo. Nabavila je še nove mize za skupni prostor, uredila in opremila tako imenovano nečisto kuhinjo ter še en prostor za večjo skupino gostov, kjer je postavila svoj točilni pult." Vse, kar je moje, počasi že selim v dolino. Nova najemnica bo potrebovala okoli 20 tisoč evrov za opremo, da lahko vse to požene v tek," ocenjuje Zalika.

Ponudb za delo ima dovolj

Ne boji se prihodnosti, ponudb ima veliko. "Kuharje in vodenje v gostinstvu potrebujejo povsod. Nobenega dela me ni strah, tudi lokacija mi ni problem," pravi Zalika Vidic, diplomantka gostinskega poslovanja. Njene reference so izjemne. Delala je na gradu Tabor, v Zdravilišču Laško, pripravila je veliko pogostitev za znana podjetja, doma ima veliko priznanj in medalj z različnih tekmovanj. Na Šmohor, to so nam povedali drugi, prihajajo mnogi samo zaradi dobre hrane. "Sem domačinka. Zame je bil Šmohor izziv. Računala sem, da bomo skupaj s planinskim društvom napravili sodoben dom, kjer se bo veliko dogajalo. Žal so v planinskem društvu ljudje, ki zavirajo spremembe. Zato sem vesela, da grem, in da bo vseh teh pritiskov končno konec."
 

Dom na Šmohorju res ni primeren za sodobnega gosta, tudi ne za pohodnika in planinca.
 
Dom na Šmohorju res ni primeren za sodobnega gosta, tudi ne za pohodnika in planinca. (Mateja Grošelj)

Vileta Vatovec Einspieler


 

Vecer.si 26.08.2011

Zalika Vidic pravi, da so v laškem planinskem društvu posamezniki,ki zavirajo razvoj.

Zalika Vidic pravi, da so v laškem planinskem društvu posamezniki, ki zavirajo razvoj. (Violeta Vatovec Einspieler)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije