Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Študenta paseta na planini

Večer, 7 DNI - Po Sloveniji - Carmen Leban: Brata Andrej in Jure Sovdat sta študenta, ki sta že pred junijem spravila pod streho vse izpite. Namesto na počitnice ob morju pa sta se potem odpravila na planino Zaslap pod Krnom, kjer paseta živino in izdelujeta sir.

Njun delovni dan se začne ob treh zjutraj, k počitku ležeta okoli desete zvečer.

Planina Zaslap, ki leži na polički pod strmim vznožjem Krna je že sama po sebi nekaj posebnega. Ob jasnem vremenu pogled od tam namreč seže vse do morja. In njena posebnost je dolgoletna sirarska tradicija. Od tam so do leta 2006 v nižje do planine Kuhinja spuščali mleko po mlekovodu do tovornjaka, ki ga je odpeljal v kobariško mlekarno Planika v nadaljnjo obdelavo. Mlekovoda že nekaj let ne uporabljajo več, vkopane cevi zdaj uporabljajo za črpanje vode, kar je za planino zelo dobrodošlo. Bližnji izvir namreč velikokrat presahne. Voda je nujno potrebna za napajanje živine, pa tudi za samo delo in življenje na planini. Odraslo govedo namreč spije tudi do 160 litrov vode dnevno.

Jure je pastir, Andrej sirar

Andrej in Jure, ki ta stara 23 in 20 let, oba pa sta študenta Fakultete za agronomijo, eden smeri zoologija, drugi živinoreja, sta pod svoje okrilje vzela 75 glav živine, od tega 31 krav molznic. Živina je v lasti več kmetov, katerih predniki so tod uredili pašnike in zgradili potrebne objekte. Letos so se prvič odločili, da gospodarjenje zaupajo mladima fantoma in si tako olajšajo delo. V navadi je namreč, da mora vsak kmet za glavo živine, ki jo ima v planini, tam oddelati določeno število dni, kar pa je ob obilici dela, ki ga imajo predvsem s krošnjo v dolini, vse prej kot enostavno. Na planini, kamor sta prišla prvega junija, bosta ostala vse do 30. septembra in se le dan pred začetkom študija vrnila v dolino.

Jure opravlja delo pastirja in skrbi za to, da krave žene na pašo ter jih v času molže prižene v hleve. Skrbeti mora, da so ograde v najlepšem redu in da katera krava ne odtava predaleč. Dvakrat dnevno pa krave tudi molzeta. »Pomagava si z molznim strojem, kar zelo poenostavi vse skupaj,« pove Jure, ki mu živali veliko pomenijo. Ravno tistega dne, ko sem obiskala planino Zaslap, je namreč oče na planino pripeljal le nekaj tednov stare teličke, ki se jim je Jure še posebej posvečal. Z božanjem jim je poskušal dajati občutek varnosti. Za njimi je bila namreč uro in pol dolga pot s traktorjem, pa tudi sprememba okolja je nekakšen šok.

Juretu na planini pridejo še kako prav znanja, ki jih je pridobil na srednji veterinarski šoli. Tudi med klepetom z nami je opravljal delo, nakrmil je 10 prašičkov, ki se s sirotko in planinsko pašo lepo redijo. Andrej pa je kljub dokaj zgodnji uri, saj se je kazalec šele dobro prevesil čez 8, že zaključil z izdelavo sira in skute. Iz 430 litrov mleka namreč vsak dan izdela 13 hlebcev sira tolminca, ki je že nekaj let zaščiten z blagovno znamko ter od 28 do 33 kg skute. Rana ura, zlata ura pravi rek, ki ga pogosto uporabljajo tudi planinci, ki se mimo planine Zaslap odpravljajo na Krn. Andrej in Jure vstajata ob treh zjutraj in kot pravita, v štirih mesecih, kolikor bosta na planini, ne bosta spala več kot pet ur na noč. Po zajtrku je treba najprej v hleve prignati krave in jih pomolsti, kmalu zatem pa se iz sirarne že pridno kadi, kar je znak, da je Andrej zakuril pod kotlom, v katerem začne segrevati mleko, iz katerega bosta nastala sir in skuta.

Ko tistega lepega in sončnega sobotnega jutra s fantoma prijetno klepetam pred sirarno, opazimo, da se je pojavil dim tudi na planini Kuhinja, ki leži uro hoda nižje pod Zaslapom. »Poglejte, na planini Kuhinja je sirar šele sedaj podkuril za skuto. Oni vstajajo in začenjajo z delom dve uri kasneje in temu primerno z delom tudi zaključijo.«

Če si rad kmet, ni nič težko

Andrej in Jure sta zrasla na kmetiji, zato jima je ljubezen do zemlje nekaj popolnoma samoumevnega. Priznavata, da biti kmet ni prav enostavno in če tega dela nimaš rad, potem nima smisla. Njihova kmetija že od leta 1300 stoji v vasi Smast pri Kobaridu in se prenaša iz roda v rod. Oče Branko pravi, da tudi sam z veseljem dela na kmetiji, saj ve, da nasledstvo ni pod vprašajem. Medtem ko številne posoške kot tudi slovenske kmetije propadajo, se pri Sovdatovih srečujejo z drugačnim problemom. Radi bi namreč kmetijo razširili, povečali stalež živine in dokupili še nekaj zemlje ter uredili sirarno. Z izdelavo sira namreč mleko pridobi dodano vrednost in tako cena litra mleka naraste na en evro, kar pomeni trikrat več, kot zanj dobijo v mlekarni.

Fanta sta tudi prepričana, da si na kmetiji z dobro voljo lahko življenje narediš prav prijetno. Čeprav trdo delata, se, ko sta v dolini, družita s prijatelji, a je pri tem potrebno imeti mero. Prepričana sta, da je kombinacija obojega dober recept za to, da je človek zadovoljen s seboj in svojim življenjem.

Carmen Leban


Jure dobro ve, da majhni telički potrebujejo pozornost.
Jure dobro ve, da majhni telički potrebujejo pozornost.

Andrej je letos naredil že zajetno število sirovih hlebcev.
Andrej je letos naredil že zajetno število sirovih hlebcev.


 

Vecer.si - 7 dni, 27.07.2011

Planina Zaslap je zelo slikovita
Planina Zaslap je zelo slikovita.
Andrej in Jure.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije