Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tri Slovenke v polfinalu težavnosti na SP v Arcu

SiOL - STA: Za slovenskimi tekmovalkami na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Arcu je sila uspešen dan. V kvalifikacijah so si Mina Markovič, Natalija Gros in Maja Vidmar priborile nastop v polfinalu.

Po dveh dnevih so se tekmovalke z balvanov preusmerile v vertikalo na vrv in 18-metrsko steno v Arcu, kjer so se doslej najboljši športni plezalci vsako leto merili na tradicionalnem "rock mastru". Slovenski športni plezalci in športne plezalke zelo dobro poznajo razmere na vrtoglavi steni, kjer so vpisali nekaj lepih uspehov.

Tokrat pa so organizatorji prvič na svetovnem prvenstvu 77 tekmovalk razdelili v dve kvalifikacijski skupini, vsako z dvema različnima smerema. Povsem nov način, ki ga prej niso preizkusili niti na tekmah svetovnega pokala, je povzročil nekaj zmede med trenerji in tekmovalkami, ki so se z razmerami spoprijemale vsaka na svoj način. Tri slovenske tekmovalke so uspešno opravile prvi del naloge v težavnostnem plezanju ter se prebile med 26 najboljših, ki se bodo v petek merile v polfinalu. S plezanjem pa nikakor niso bile zadovoljne in bodo v polfinalu morale pokazati veliko več, če se bodo želele še isti večer v finalu meriti za naslove.

Slovenke v steni čutile precej živčnosti

Vidmarjeva in Grosova sta tekmovali v isti skupini, Markovičeva pa v svoji skupini. Pritisk velikega tekmovanja je pustil posledice pri vseh treh Slovenkah, ki so v steni čutile precej živčnosti, zato rezultati niso bili tisto, kar so si želele. Nobena se ni dotaknila vrha katere od smeri. Še najbolje se je odrezala Vidmarjeva z devetim mestom kvalifikacij (petim v svoji skupini), Grosova je bila 13. (sedma v svoji skupini), Markovičeva pa 19. (deseta v svoji skupini).

Še zlasti s svojim plezanjem ni bila zadovoljna najmlajša Markovičeva, ki je na uvodni tekmi svetovnega pokala tako zlahka prišla do prve letošnje zmage, ki si jo je delila s še tremi plezalkami. "Smeri so bile veliko zahtevnejše od tistih v Chamonixu. Na začetku sem čutila precej treme, zaradi česar sem izgubljala moči tam, kjer mi ponavadi ne bi bilo treba. Mogoče tudi zato, ker sem štartala kot prva ..., ne glede na vse težave sem zadovoljna, da je bil prebit led."

V polfinalu drugačen pristop
Vidmarjeva je tudi čutila kar precej živčnosti v steni, ki ji zelo ustreza in kjer je vedno uživala. "Ne vem, zakaj sem bila živčna, borila sem se z mislimi, bolj kot s steno. Upam, da sem to 'pokurila' tako za polfinale kot finale." Tudi Grosova je zlasti v prvi smeri bila pod velikim pritiskom: "Ni bil problem, da sem morala hitro preklopiti z balvanov na težavnost. Prva smer je bila porazna, sem zakuhala v glavi in v roke, na koncu sploh nisem vedela, da mi je zmanjkalo časa, z drugo smerjo sem bila veliko bolj zadovoljna in sem napadala ter zadihala s polnimi pljuči."

Selektor Simon Margon je bil z napredovanjem v polfinale seveda zelo zadovoljen, zato pa veliko manj zadovoljen s plezanjem: "Punce so dobro pripravljene in natrenirane, tudi če ne odplezajo optimalno, so v stiku z najboljšimi, čeprav so nekatere plezale povprečno, da ne rečem slabo. Bila je ena živčna tekma, kar ne preseneča, saj je SP. Polfinalu bodo morale psihološko in taktično povsem drugače pristopiti."

V četrtek so na sporedu moške kvalifikacije v težavnosti, na štartni listi je približno 140 tekmovalcev, med njimi bo svojo priložnost skušalo izkoristiti šest Slovencev, in sicer Klemen Bečan, Matej Sova, Sergej Epih, Domen Škofic, Urban Primožič ter svetovni kadetski prvak Jure Raztresen.

STA  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27708

Informacije

Informacije