Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drag oddih v triglavskem parku

Žurnal 24 - Renata Reneja Škrjanc: Poleti akcije poostrenega nadzora naravovarstvenih nadzornikov.
Dnevnik - : V TNP pripravljeni na poletni naval

     
  Poletne akcije poostrenega nadzora so predstavili (z leve) Ana Kunstelj, Martin Šolar, Valentin Štular in Sašo Hrovat. (Foto: Renata Reneja Škrjanc)  

“Izbrali smo najbolj obiskana mesta v Triglavskem narodnem parku (TNP), kjer je največ kršitev, akcije pa so namenjene predvsem ozaveščanju obiskovalcev o opremi in obutvi ter prepovedih, ki veljajo v njem. Akcije za varen obisk gora bomo izvedli s policisti gorske enote, o pravilih ravnanja v TNP pa z občinskimi redarji,” je včeraj pojasnil Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe TNP.

Konec tedna bodo pri jezeru Kreda naravovarstveni nadzorniki TNP preverjali parkiranje in taborjenje. To bo prva izmed akcij poostrenega nadzora v parku, ki jih bodo izvedli v poletnih mesecih.

Več opozoril kot glob
Kot je dejal Valentin Štular, koordinator prekrškovnega organa, so lani izdali 43 glob, v 1.449 primerih pa so obiskovalce le opozorili. Najpogostejše kršitve so nedovoljeno parkiranje, šotorjenje in kurjenje; za nadzor pa skrbi 17 nadzornikov. Tako kot je nadzornik dolžan kršitelju pokazati službeno izkaznico, je tudi ta dolžan pokazati osebni dokument.

Najvišja tri tisoč
Globe. Za vožnjo v naravnem okolju TNP z motornimi vozili in kolesi je predvidena globa 500 evrov, za kolesarjenje po severni strani obale Bohinjskega jezera sto evrov, prav toliko za nedovoljeno šotorjenje in kurjenje, za parkiranje v parku pa od sto do 500 evrov. Najvišja je tri tisoč evrov.


Dnevnik: Prihajajo meseci, ko bo Triglavski narodni park oblegan z vseh strani. Ker je začel veljati nov zakon o Triglavskem narodnem parku, so včeraj opozorili na nekatere spremembe, predvsem višje kazni za kršitve.
 

Park nadzoruje 17 nadzornikov, pomagajo prostovoljci, ob težjih kršitvah se v postopke vključijo tudi inšpektorji. Za parkiranje, šotorjenje ali kurjenje na prepovedanem mestu je kazen zdaj 100 evrov, za vožnjo po prepovedanih območjih pa še precej višja, in sicer 500 evrov. V javnem zavodu Triglavski narodni park so včeraj opozorili, da so nadzorniki poklicani predvsem za obveščanje in ozaveščanje, šele potem so na vrsti kazni.

Jasno pa je, da množice ne more nihče nadzorovati - pomembna je zavest vsakega posameznika. Lani so zabeležili 1500 kršiteljev, 43 jih je plačalo globo, izdali so tudi 9 posebnih odločb.

Če upoštevamo, da več kot polovica od vsakoletnih dveh milijonov obiskovalcev pride v park poleti, je še kako pomembna tudi dobra obveščenost o dogajanju in obnašanju v parku. Kulturne, naravovarstvene in druge dogodke pa bodo spremljali tudi poostreni nadzori posameznih območij. Zadnje dni v juniju to velja za Pokljuko, Mežaklo, Kranjsko Goro in Bohinj.


22.06.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.dnevnik.si/  22.06.2011

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27699

Informacije

Informacije