Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dva gimnazijca ponesrečila na šolskem izletu

Slovenec (1911) - Dnevne novice: Gojenci osmega razreda celovške gimnazije so šli v Rožno dolino v soboto na dvodneven izlet pod vodstvom profesorja Angererja, od tu pa preko Beljaka v Trbiž.

V Beljaku so prenočevali. V nedeljo dopoldne so korakali iz Beljaka v Trbiž, k j e r so dalje časa počivali. Profesor Angerer je dijakom strogo prepovedal, brez njegove vednosti ločiti se od ostalih izletnikov. Kljub tej prepovedi pa sta se popolnoma neopaženo odstranila iz družbe osmošolca Viljem Kramer in Messner, da bi si ogledala ne daleč od Trbiža ležečo romantično Žličino globel.

Šele čez dalje časa so opazili, da manjkata dva gojenca. Tovariši so ju iskali povsod, kjer so slutili, da bi ju dobili, a brez uspeha. Tudi profesor Angerer je poizvedoval v večih smereh po pogrešanih, a za njima ni bilo najti sledu. Ker je bil ves trud zaman, je smatral profesor Angerer za možno, da sta se oba svojevoljno odpeljala domov v Celovec. Iz previdnosti pa je profesor Angerer naznanil o dogodku oblastem v Trbižu.

Včeraj pa je dospela, v Celovec iz Trbiža brzojavka, da so našli oba gimnazijca ponesrečena v Žličini globeli. Viljema Kramerja so našli že mrtvega, njegovega spremljevalca pa težko ranjenega. Kramerjevo truplo so prepeljali v mrtvašnico v Trbižu, Mesnerja pa v tamkajšnjo bolnico. Oba ponesrečenca sta si hotela ogledati globel Žlice, a ker nista bila za gorsko plezanje opremljena in sta zašla, s prave poti, ko sta iskala, cvetlic, sta se ponesrečila, in strmoglavila v prepad. Brez dvoma sta si pri plezanju pomagala drug drugemu in ker je enemu spodletelo, je potegnil tudi svojega tovariša. v globino.

Sorodniki ponesrečencev so se še v teku včerajšnjega dne odpeljali v Trbiž. Kramerjevo truplo bodo prepeljali v Celovec, Messner pa mora ostati v trbiški bolnici, dokler toliko ne okreva, da bo mogoč za transport. V koliko je poškodovan, se ne da še določiti. Messner je doma iz Velikovca, Kramer pa iz Celovca ter je bil edini sin inženirjeve vdove Ane Kramer. Bil je zelo nadarjen in priden dijak ter splošno priljubljen.


 

»Narodne pripovedke« v Soških planinah« — »Goriška tiskarna«
A. Gabršček v Gorici je izdala novo knjigo pod zgorajšnjim naslovom. Knjiga vsebuje 50 raznih pripovedk iz našega ljudstva v Soških planinah. Torej pristno narodno blago. Knjiga jo jako pripravna za našo mladino, ki jako rada čita in posluša pravljico. — Tudi našim literatom in vsem ki se bavijo s slovenskim slovstvom, bo knjiga dobrodošla.
Knjiga obsega 38. str. male 8". Cena broširani knjigi 3 K, s poštnino 20 v. več. Dobi se tudi v Katoliški Bukvarni v Ljubljani.
 

 

Slovenec, 27. junija 1911

 

 


Ponesrečena dijaka v Žlici-Soteski,
Viljem Kramer in Jožef Messner, sta, kakor se vidi, zelo otežila vest, dr. Angererju, pod čegar vodstvom se je vršil tisti dijaški izlet. Nezaslišano je tudi, kako malo se. je zanimal dr. Angerer. kam sta prešla pogrešena dijaka, dokler se ni dognala nesreča. Da bi razbremenili Angererja, so gotovi krogi lansirali v časopisje vesti, kakor da se je šlo v tem slučaju za samomor zlasti Kramerja, ki da je proti svoji volji le na pritisk matere nameraval iti v bogoslovje. Celo v gimnazijskem letnem poročilu je stvar tako opisana. —
»Mir« 15. t. m. obsoja to postopanje in podrobno dokaže vso neutemeljenost tega natolcevanja. Obrekovanje mrtvih pač ne dela časti nemški kulturi!

Slovenec, 19. julij 1911
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije