Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pritisk na gore v Triglavskem narodnem parku je vse večji

NeDelo - Blaž Račič: Trideseto obletnico uradne ustanovitve našega edinega narodnega parka so na Bledu zaznamovali s prireditvami.

V sklopu teh je potekal tudi dan Alpske konvencije. S prireditvami, ki so se sklenile s slavnostno akademijo v Festivalni dvorani, ki se je je udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor, so želeli opozoriti na pomen ohranjene narave in kulturne dediščine.

Ob tem so predstavili tudi novo monografijo z naslovom Dober dan, Triglavski narodni park, v kateri je Jože Mihelič predstavil okoli 120 fotografij z različnimi motivi, ki jih je na območju parka našel v vseh štirih letnih časih v zadnjih 30 letih. Kot je ob tem dejal Jože Mihelič, je naslov knjige mogoče razumeti kot pozdrav obiskovalcu parka, prav tako pa je treba za dobro fotografijo imeti dober dan. V objektiv svojega fotoaparata je recimo ujel rdeče ožarjen Triglav, sončni žarek skozi Prisankovo okno, različne živali in rastline, pa tudi človeka med delom v parku.

Pojasnil je še, da se je s fotografijo začel aktivneje ukvarjati šele potem, ko so gorske stene zanj kot alpinista postale prestrme, s fotoaparatom v roki pa je gore in naravo začel doživljati drugače. Kot ljubitelj gora in kronist življenja v Triglavskem narodnem parku s tridesetletnimi izkušnjami ugotavlja, da se je park v vsem tem obdobju spremenil, še zlasti kulturna krajina v nižjih predelih parka. Dodal je, da je obisk v gore in s tem pritisk na naravo vse večji, da pa marsikateri obiskovalec pozablja, da je treba v gore in TNP hoditi kot neopazen obiskovalec.

Organizatorji so pomislili tudi na mlade. Popeljali so jih po Miklavževi poti v občini Gorje, kjer so si ogledali kovačijo, kmetijo, mlin, žago in spoznavali drevesne vrste. Mladostnikom iz Slovenije so se na Miklavževi poti pridružili vrstniki iz Wienklerna, ki leži na območju narodnega parka Visoke Ture v Avstriji, in s tem poudarili mednarodno sodelovanje TNP. Na večerni slavnostni akademiji je Borut Pahor v nagovoru med drugim povedal, da je z novim zakonom o TNP država zagotovila razmere za učinkovitejše varstvo narave in za boljše življenje domačinov. Kljub tem besedam in spodbudam pa se Franc Kramar, župan občine Bohinj, ki je največja parkovna občina, akademije protestno ni udeležil. Meni namreč, da se zakon o TNP in obljube, ki so v njem zapisane, ne uresničujejo. Premier Borut Pahor je še poudaril, da je festival alpskega cvetja, ki te dni poteka v Bohinju, odličen primer trajnostno naravnanega turizma, ki že postaja zgled, ne le v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Asfaltirane poti pred festivalno dvorano na Bledu so otroci porisali z motivi iz narave.

Blaž Račič

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije