Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpe pod Golico

Večer-7 DNI - Carmen Leban: Vas Planina pod Golico, kamor hodijo ljudje iz vse Slovenije gledat polja cvetočih narcis, se nahaja v Karavankah, a si je tam pred hišo Ceneta Razingerja mogoče ogledati tudi Alpe.

Cene Razinger je ljubitelj gora in ustvarjalec. S pomočjo kamenja in skal že v otroštvu postavljal hribe na domačem vrtu. "Ko sva se z očetom prvič vrnila z Golice, sem takoj začel ustvarjati Golico iz kamna. To sem počel vedno znova, ko sem se vrnil s katerega od hribov." Ljubezen do gora mu daje energijo, da v maketo Alpe v malem znova in znova vlaga nešteto ur svojega prostega časa in tudi denarja. "Rad imam hribe in zavedam se, da z leti ne bom mogel več hoditi tja gor. Bom pa gore imel tu doli," se nasmehne in pokaže maketo Alp.

Zares se je začelo pred tridesetimi leti, ko je Cene iz velike skale, ki je stala pred hišo, oblikoval Triglav. "Dodal sem mu še nekaj koč, potem vsako leto še kakšno goro." Od slovenskih gora je "naredil" Mojstrovko, prelaz Vršič, Prisojnik, Razor, Križ, Stenar, Triglav, Rjavino, Cmir in Jalovec, ki glede na svojo obliko sodi med bolj zanimive in zato tudi najbolj prepoznavne slovenske gore. Potem je dodal še Veliki Klek/Grossglockner, Matterhorn in Mt. Blanc. Zato za Cenetov nekoliko neobičajni hobi ni več prav veliko prostora. Na eni strani je namreč že prišel do ograje, ki meji na sosedovo parcelo, površina njegove trate pa se iz leta v leto zmanjšuje.

Cene tudi slika in rezbari. Ko sem bil majhen, nismo imeli igrač, zato sem si jih izrezljal iz lesa. Pod Razingerjevo hišo stoji še maketa smučarskih skakalnic, ki so na las podobne tistim v Planici. Razlikujejo se le v tem, da so Razingerjeve bolje vzdrževane. Domiselni Cene na svojih skakalnicah uprizarja prave tekme v smučarskih skokih. In tako na svojevrsten način zabava domačine in turiste. Izdelal je smučarske skakalnice, ki jih spusti po naletu. Pravi skakalec pa je Cenetov desetletni sin, saj trenira smučarske skoke.

Legende o narcisah

Nedaleč so polja narcis, ki jim domačini pravijo ključavnice. Legenda govori o tem, da so čebele, ki so med nabirale ob nedeljah, razjezile Boga, zato je med preprosto zaklenil v posebni mešiček na steblu kakšna dva centimetra za cvetom. Eden izmed domačinov pa mi je razložil, kako je nekoč ta mešiček razpolovil in na njegovo presenečenje ga čebele niti ovohale niso, prav tako narcise ne gredo v slast živini, ki se jim na daleč izogiba. Druga legenda, ki je osnovana na nekoliko bolj hudomušen način, pa pravi, da na travnikih okoli vasi za vsako vzeto nedolžnost vcveti narcisa.

Narcise bodo cvetele vse više po pobočju Golice.
Narcise bodo cvetele vse više po pobočju Golice.

Narcise, ki cvetijo vse više po pobočju Golice, so zaščitene in jih je prepovedano nabirati.To je namreč nežno cvetje, ki v vazi tako ali tako v dnevu ali dveh oveni, zato je vsekakor bolje, da jih opazujemo v naravi ali na fotografijah. Starejši domačini pravijo, da je narcis veliko manj kot nekdaj. Krivo je vse večje zaraščanje travniških površin, pa tudi strojna košnja. Kmetje travnikov ne bi smeli kositi vse do konca meseca junija, ob uporabi kosilnice pa se pogosto zgodi, da se poškodujejo tudi čebulice. S hojo po travnikih jih pomečkajo tudi obiskovalci.

Carmen Leban 

Vecer.si   7 DNI   18.05.2011

Cene Razinger (spredaj levo) je pod Karavankami "postavil" Alpe.

Cene Razinger (spredaj levo) je pod Karavankami "postavil" Alpe.

Tudi Planica je v Planini.

Tudi Planica je v Planini. 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije