Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med hojo po vrvi omahnil v reko

Dnevnik

   
  Med hojo po vrvi je plezalec in alpinist Rok Šisernik zgrmel 40 metrov globoko, kjer ga je pogoltnil tolmun reke Kamniške Bistrice. (Foto: GRS Kamnik)  

Predvčerajšnjim okoli 17. ure je med hojo po vrvi v soteski Predaselj pri Kamniški Bistrici izgubil življenje 32-letni Slovenj gradčan. Umrl naj bi znani športni plezalec in alpinist Rok Šisernik, ki je z vrvi omahnil skoraj 40 metrov globoko v reko Kamniško Bistrico.

Skupina ljubiteljev gora in višine v soteski Predaselj se je že pred tragičnim dogodkom večkrat preizkušala v hoji po vrvi, tokrat pa se je enemu od njih odpela varnostna vponka.
Plezalci so dvainpolcentimetrski trak, po katerem so hodili na višini 40 metrov nad reko, tudi v ponedeljek napeli diagonalno čez sotesko v dolžini okoli 60 metrov. Za varnost so poskrbeli in se pripeli z vrvjo, s katero so bili z vponko pripeti na vrv pod trakom, po katerem so hodili. Toda eden od plezalcev je med hojo po vrvi izgubil ravnotežje in padel v reko.

Kako nevarno lahko narava zapreti tudi izkušenim plezalcem, je predvčerajšnjim okoli petih popoldne dokazala soteska Predaselj pri Kamniški Bistrici, ki je med nevarno adrenalinsko igro - hojo po vrvi - vzela življenje 32-letnega Slovenjgradčana. Po naših podatkih gre za med plezalci dokaj znanega športnega plezalca in alpinista Roka Šisernika, ki je z vrvi omahnil skoraj 40 metrov globoko v reko Kamniško Bistrico. Kot smo izvedeli od kamniških gorskih reševalcev in prostovoljnih gasilcev, se je skupina ljubiteljev gora in višine v soteski Predaselj že pred tragičnim dogodkom večkrat preizkušala v hoji po vrvi, tokrat pa se je enemu izmed njih nesrečno odpela varnostna vponka.

Plezalci so 2,5-centimetrski trak, po katerem so hodili na višini 40 metrov nad reko, tudi v ponedeljek napeli diagonalno čez sotesko v dolžini okoli 60 metrov. Za varnost so poskrbeli in se na vrv pripeli s tako imenovano popkovino - na sebi so imeli alpinistični pas z vrvjo, s katero so bili z vponko pripeti na vrv pod trakom, po katerem so hodili.

A zgodilo se je nekaj, česar ni pričakoval nihče. Ko je Šisernik med hojo po vrvi izgubil ravnotežje in padel, ga je varovalna vrvica najprej zadržala, nato pa ga je "katapultirala" nazaj čez trak, po katerem je hodil. "Ko je prek traku padel drugič, je vponka očitno tako nesrečno prekrižala vrv, da se je odpela," nam je včeraj pojasnil Franc Miš, predsednik kamniških gorskih reševalcev. Pred tem se je morala očitno odviti tudi varnostna matica na alpinistični vponki, ki je sicer nastavljena tako, da jo v pravilnem položaju zateguje sila teže. Vendar vponka v nesrečnem trenutku očitno ni bila v pravem položaju, tako da so jo tresljaji in sila teže odvili.

Sledil je grozljiv padec skoraj 40 metrov globoko, nesrečni plezalec pa je pristal v deroči strugi Kamniške Bistrice. Čeprav je bil morda že takoj po padcu mrtev, so ga prijatelji poskušali rešiti. Eden izmed njih se je spustil za Šisernikom v okoli pet stopinj Celzija hladno reko in ga prestregel okoli 100 metrov nižje v tolmunu, kjer ga je privezal na vrv. Kmalu zatem ga je reka potegnila še nekaj metrov naprej v drugi tolmun, kjer se je pod vodo z vrvjo zapletel v vejevje in ob deblo ter ostal ujet pod vodno gladino. Z reševanjem Šisernika so se trudili tako prostovoljni kamniški gorski reševalci kot gasilci, na koncu pa sta iz Ljubljane prišla še dva potapljača in izpod vodne gladine potegnila truplo 32-letnega Korošca. Kot nam je povedal Miš, so reševalci izjemno zahtevno reševalno akcijo, med katero so njihovi prostovoljci tudi precej tvegali, končali šele včeraj ob pol enih zjutraj.

"Mislim, da so fantje pomislili na marsikaj, vendar se lahko vedno najde ena stvar, na katero ne pomisliš. Žal je pri tovrstnem eksperimentiranju tako, da se učimo tudi na napakah. Pozivam pa vse, ki se lotevajo podobnih športov, da o vseh okoliščinah stokrat premislijo in poskušajo predvideti vse možne nevarnosti," je ljubitelje adrenalina včeraj pozval Franc Miš. Kraj nesreče so si ogledali tudi policisti, ki so izključili znake kaznivega dejanja, o podrobnostih tragedije pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

www.dnevnik.si/  04.05.2011

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije