Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po poteh Pohorskega bataljona

Slovenska vojska: Načelnik Generalštaba generalmajor mag. Alojz Šteiner se je v ponedeljek, 25. aprila, udeležil 4. festivala miru na Treh Kraljih na Pohorju.

Prireditev, ki je vključeval četrti Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona, je v organizaciji Pokrajinskega odbora veteranov Vzhodnoštajerske pokrajine in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, s kulturnim programom popestril tudi Orkester Slovenske vojske.

Pohorski bataljon (uradno 1. bataljon Pohorskega odreda) je bila partizanska enota, ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štela 90 borcev, ki so na Pohorje prispeli iz Dolenjske, Šaleške in Savinjske doline, poveljeval pa jim je Rudolf Mede. V najtežjem obdobju za partizanstvo na Štajerskem, je bil Pohorski bataljon v drugi polovici leta 1942 stalno v ofenzivi proti premočnemu sovražniku, 8. januarja 1943 pa je okoli 2000 mož enot sovražne vojske obkolilo bataljonski tabor na Osankarici. Partizani so se borili dve uri in pol, dokler niso bili vsi ubiti, edinega živo ujetega ranjenega partizana, Franca Kunaverja Sulca, pa so kot talca ustrelili v Ljubnem ob Savinji. V poslednjem boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona, ki so jih Nemci odpeljali v avstrijski Gradec in jih pokopali na tamkajšnjem pokopališču. Po padcu patrulje bataljona 17. januarja 1943 v Št. Vidu (danes Završe) na Pohorju do konca vojne ni bilo več večjih partizanskih enot.

Padec Pohorskega bataljona je močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem, veličastna poslednja borba pa je bila velika moralna spodbuda v nadaljnjih bojih z okupatorjem.

Pohod po poteh Pohorskega bataljona vsako leto poteka po trasi Trije Kralji – Črno jezero – Osankarica – poslednje bojišče bataljona – Trije Kralji.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije