Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posvet: Udobje v planinski koči

PZS: Vabimo vas na posvet »Udobje v planinski koči«, ki bo na dan Skupščine PZS, 7. maja 2011, ob 9. uri, v prostorih Šeškovega doma v Kočevju.

VSEBINE POSVETA
Ob 9. uri (vzporedni predavanji z razpravo):

- predstavitev primera dobre prakse o gradnji planinske koče v tujini - predstavljena bo Koča na Monte Rosi.
Švicarski zvezni inštitut za tehnologijo v Zürichu (ETH Zürich) in Švicarska planinska zveza (SAC) sta s postavitvijo nove planinske koče na Monte Rosi določila nov mejnik pri gradnji planinskih koč.

planinska koča na Monte Rosi

Koča, katere temeljni kamen je bil položen avgusta 2008, je sicer eden od številnih projektov v počastitev 150-letnice inštituta ETH Zürich. To je ambiciozen projekt v prihodnost usmerjene Švicarske planinske zveze. Koča stoji na 2883 metrih nadmorske višine in je zgrajena v trajnostnem smislu kar zadeva energije in ekologije. Pri gradnji je sodelovalo več kot trideset študentov oddelka arhitekture ETH Zürich, ki so poiskali tako arhitekturne kot energijske rešitve. Zadali so si ambiciozen cilj: 90 odstotkov energetske samozadostnosti. Kako je potekal projekt od ideje, ciljev, načrtovanja do izvedbe ter ali so uresničili ambiciozen cilj in kako, nam bo predstavil arhitekt Philipp de Klabermetten, predstavnik Komisije za koče sekcije Monte Rosa Švicarske planinske zveze. (prevajanje zagotovljeno)

- predstavitev projekta planinskih zvez alpskega loka IEVEBS
(analiza delovanja 100 planinskih koč v Alpah) - Drago Dretnik, član Gospodarske komisije (GK) PZS in predstavnik PZS v Komisiji za koče in poti CAA:
V letu 2006 se je pod pokroviteljstvom Nemške planinske zveze in Nemškega sklada za podporo okoljskim projektom šest planinskih zvez (Nemčije, Avstrije, Švice, Južne Tirolske, Češke in Slovenije) odločilo izpeljati ambiciozen projekt z imenom "Ovrednotenje oskrbovalnih in odstranjevalnih sistemov planinskih koč" (nemško: projekt IEVEBS). V okviru tega projekta je bilo v letih 2007 in 2008 obiskanih 100 planinskih koč v sodelujočih državah in na podlagi podatkov iz detajlnih vprašalnikov so bili v teh kočah ovrednoteni naslednji sistemi: oskrba koč z vsemi vrstami energije, oskrba s pitno vodo, ravnanje z odpadno vodo in ravnanje z vsemi drugimi vrstami odpadkov. Zbrani podatki so obdelani v obsežnem končnem poročilu, najpomembnejši rezultat pa so smernice, ki podajajo planinskim društvom podatke o prednostih in slabostih obstoječih sistemov in napotila, kako ravnati v bodoče.

• ob 10. uri (vzporedni predavanji z razpravo):

- predstavitev certifikatov za planinske koče (okolju prijazna koča, družinam prijazna koča ...) - Drago Dretnik, član GK PZS in predstavnik PZS v Komisiji za koče in poti CAA:
Po zgledu planinskih zvez s področja Alpskega loka bo PZS v sodelovanju z zainteresiranimi planinskimi društvu za planinske koče uvedla certifikat Okolju prijazna koča, smernice zanj je že potrdila GK PZS. V letu 2011 bo izvedeno poskusno ocenjevanje koč in na podlagi izkušenj iz ocenjevanja bo po obravnavi na organih PZS ta certifikat sprejet v končni obliki. Zainteresirana planinska društva se bodo lahko v letu 2012 za svoje planinske koče prijavila za pridobitev certifikata Okolju prijazna koča. Za vse koče s tem certifikatom bo PZS izvajala dodatno promocijo in nudila posebne ugodnosti. Hkrati bo podana informacija tudi o dveh certifikatih, ki sta močno prisotna v kočah s področja Alp, to sta Otrokom/ družinam prijazna koča in Takšnega okusa so planine.

- ekonomika in kategorizacija planinskih koč - Miro Pogačar, strokovni sodelavec PD Radovljica in član GK PZS:
Predstavljen bo trenutni sistem kategorizacije planinskih koč v Sloveniji (koče I., II. in III. kategorije) ter sistem kategorizacije koč v sosednjih planinskih zvezah. Hkrati bo predstavljena specifika poslovanja planinskih koč, načini za izračunavanje cen v planinskih kočah, modeli za upravljanje koč ter analiza sprejetih najvišjih cen PZS za prenočevanje ter za določene jedi in napitke v planinskih kočah. V razpravi bomo skušali ugotoviti, ali so sedanji kriteriji ustrezni ali pa potrebujejo določene prilagoditve oziroma spremembe.

• ob 11. uri:
- kratka poročila s posameznih predavanj,
- okrogla miza in razprava na teme:
- kakšne standarde in smernice potrebuje planinsko gospodarstvo,
- s kakšnimi ukrepi povečati obisk planinskih koč in kako koče bolj prilagoditi potrebam sedanjih obiskovalcem
gora,
- kako naj obratuje koča, da bo čim manj vplivala na okolje.

Na okrogli mizi sodelujejo: 

  • Bojan Rotovnik, predsednik PZS,
  • Miro Pogačar, strokovni sodelavec PD Radovljica in član GK PZS, 
  • Drago Dretnik, član GK PZS in predstavnik PZS v Komisiji za koče in poti CAA,
  • Danilo Sbrizaj, dolgoletni strokovni sodelavec PZS glede gospodarske dejavnosti PZS,
  • Irena Brložnik, predstavnica Komisije za varstvo gorske narave PZS,
  • Tomaž Willenpart, predsednik PD Ljubljana - Matica in
  • Tone Tomše, moderator, podpredsednik PZS.

Planinskim društvom predlagamo, da na posvetu zagotovijo prisotnost vsaj dveh predstavnikov, da bo posamezno planinsko društvo lahko tako spremljalo celotno dogajanje oziroma vsa predavanja.

Posvet je za predstavnike planinskih društev brezplačen.

Lepo povabljeni!


Načelnik Gospodarske komisije Aleš Glavnik
Predsednik PZS Bojan Rotovnik

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije