Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ali ste vedeli, da ...

Večer, Vrt, narava, gore: ... je alpski šipek do dva metra visok grm, na katerem od maja do avgusta opazimo večji cvet roza do vijolične barve.

Na cvetu, ki ima premer okoli 4 centimetre, zraste pet venčnih listov, sredi katerih opazimo številne prašnike. Rastlino lahko opazimo na obronkih gozdov in v pasu ruševja v večjem delu Slovenije do nadmorske višine 1800 metrov.

... je gad najbolj razširjena kačja vrsta v slovenskih in evropskih gorah. Najpogosteje jo opazimo v vročih vlažnih dnevih na jasah, obronkih gozdov, med rušjem, v začetku planinske sezone tudi na planinskih poteh, največkrat na višini med 1000 in 2000 metri. Gad, ki je lahko dolg do 80 centimetrov in ga prepoznamo po temni cikcak progi na sivi ali rjavi podlagi, je strupen. Pogosto se pojavlja tudi gad, ki je povsem črn, ta nima cikcak prog. Redek je gad rjavo-rdeče barve, ki pa zraste celo do 90 cm, opažen je bil med planino Suha in smučiščem Vogel (brezpotje). Razmnožuje se v jeseni, ko samica skoti do 18 mladičev. Prehranjuje se z manjšimi sesalci, plazilci in mladimi ptički. Gad se človeku poskuša vedno umakniti in se tudi bo, če ga le ne presenetimo in stopimo nanj ali ga primemo z roko. Takrat v obrambi tudi ugrizne. Pri ugrizu ne reagirajmo panično, saj ugriz pri odraslem človeku ni smrtno nevaren (bolj nevaren je pri majhnih otrocih). Največja verjetnost je, da nas bo kača ugriznila v nogo ali roko. V tem primeru si rahlo prevežemo mesto nad ugrizom, s tem upočasnimo pretok krvi. Nato se takoj odpravimo k zdravniku, če smo daleč od avtomobila (visoko v gorah), pokličemo 112 in počakamo na helikopter, če zaradi neugodnega vremena helikopter ne more poleteti, se počasi brez večjega napora odpravimo v dolino in naprej k zdravniku. Pri zdravniku nas lahko zadržijo do največ dva dni na opazovanju, bolečina ugriza pa izgine najpozneje po enem mesecu.


 

Vecer.si 28.04.2011

Ali ste vedeli, da ...

            (Arhiv Večera)

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije