Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.04.11

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi in kresovanja

Pohod po partizansko-kurirski poti
Ste vedeli, da je med Danami in Varejami med II. svetovno vojno hodil tudi maršal Tito? Pa da je bila partizansko-kurirska pot ena od najpomembnejših partizanskih povezav Trsta z Brkini? To in še več boste izvedeli, če se boste na praznično sredo odpravili na pohod po Divaškem Krasu. Začetek bo ob pol desetih v Danah pri Divači, v centru vasi pri komunski štirni, zaključek pa na istem mestu po približno šestih urah. Vmes boste hodili po lahki do srednje zahtevni, večinoma gozdni poti, vmes pa boste tudi malicali in zapeli. Startnina znaša pet evrov. Informacije: 031/652-769, www.mejame.com.

Partizanski pohod na Vrhe
Bolj gorati del Krasa si boste peš lahko ogledali v sredo, zraven pa se povzpeli na enega najvišjih delov Krasa in zato uživali v lepem razgledu. Začetek poti bo ob 9. uri izpred cerkve v vasici Avber, odšli pa boste po krožni poti skozi Gradnje, Stomaž, Hribe in v Rašo po nekdanjih partizanskih poteh. Vmes boste morali mimo slikovitih brzic in slapov potoka Kranjšček, ob katerem je nekoč stalo šest mlinov, v dolini Raše pa si boste med drugim ogledali cerkvico sv. Antona in vodni izvir pod njo. Na cilju bo za vami dobrih dvanajst kilometrov in premaganih 350 višinskih metrov, pri Francinovih pa vas bodo že čakali z golažem, teranom in pršutom. Prijavnina bo po dva ali pet evrov. Informacije: 041 660 561, edi.fabjan@gmail.com.

Pohod po Trdinovi poti
Trdinova pot poteka po najlepših predelih Dolenjske, na poti pa je tudi nekaj gradov in med njimi je tudi Gracarjev turn, kjer je pri svojem prijatelju, graščaku Antonu Rudežu, živel in pisal pisatelj Janez Trdina. 27. aprila si boste delček pokrajine, kjer je poslušal zgodbe o temnih gozdovih, vilah in škratih, grajskih gospodih in gospeh, čarovnicah, pa tudi o resničnih ljudeh in jih potem zapisal v znamenite Bajke in povesti o Gorjancih, ogledali na pohodu okoli Brusnic. Zbor bo pred Kavalom ob devetih dopoldne, v dobrih treh urah lahkotne hoje pa boste med drugim obiskali tudi omenjeno graščino in se razgledovali po okoliških mehko valovitih gričih in še čez, vmes pa bo čas tudi za čaj in malico iz nahrbtnika. Na koncu bodo pripravili golaž, vsak pa bo domov odšel z majico. Prijavnina bo po pet evrov, a le za odrasle. Informacije: 031 260 524.

Z Rašice na Kurešček
Že pretekli teden najavljen pohod med Kureščkom in Trubarjevo Rašico, ki bo 27. aprila, bo potekal nekoliko drugače, kot se nam je zapisalo. Zbor za pohod bo pri Domu Borcev in mladine v Zapotoku do pol devetih dopoldne, od tam pa vas bodo z avtobusi prepeljali do Trubarjeve domačije, kjer bo start, hodili pa boste preko Malega in Velikega Osolnika, Granjevice, Vodičnic, Malega Kureščka, cerkve na vrhu Kureščka in mimo Planinskega doma na Kureščku, s ciljem Dom Borcev in mladine v Zapotoku. Pot je dolga petnajst kilometrov in se bolj dviga, kot spušča. Prehodili jo boste v treh urah in pol in je primerna za vse starostne kategorije pohodnikov. Za konec bodo pripravili družabno srečanje. Informacije: 041 474 327, 041 949 677.

Marš na pohod
Med številnimi kresovanji na zadnji april boste morda izbrali sebi najbližjega, lahko pa se odločite tudi za izlet na Komenski Kras. Zbor zanj bo ob 18. uri pred dvorano v Kobjeglavi, po približno dve do triurni hoji po krožni poti skozi kobjeglavske bore do vasi Lukovec in po vmesnem opazovanju postavljanja mlajev, boste na izhodiščni točki zakurili kres in nato se nato, špargljevi frtalji, družili do poznih (ali zgodnjih) ur. Informacije: 040 277 337, kraski.slavcek@gmail.com.

1. maj na Volniku
Na prvi majski dan pa s boste za budnico morda odpravili na Sežanski Kras. Volnik bo morda tam pravi cilj za tiste, ki si želite lažjega pohoda in znate uživati v razgledih. Proti 546 metrov visokemu vrhu se boste lahko odpravili iz Vogelj, Dutovelj ali Pliskovice ob 9. uri ali pa iz Repna ob 9.30. Hrano in pijačo pa imejte s seboj. Informacije: 041 768 757, ljubo.vidmar@siol.net.

Tečaj nordijske hoje v Tivoliju
Tudi učenje in napredovanje sta del rekreacije, zato bo morda katerega ali katero zamikal tečaj prvih korakov in gibov s palicami za hojo po smučarsko, ki pomaga pri krepitvi telesa in duha. Učiteljema Mirku in Likiju se lahko pridružite v četrtek, 5. maja, ob petih popoldne pri Tivolskem gradu v Ljubljani. Teorijo boste obdelali v umetniški galeriji, gibanja pa se boste učili na okoliških neprometnih poteh Krajinskega parka Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib. Prijavnine ne bo. Informacije: 041/447-446, 041/758-303, www.szlj.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije