Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Borba z divjimi lovci

Jutro (1933): Guštanj, 20. januarja.

Gozdna uprava veleposestev Thurna ima obsežne gozdove in lovišča v gorovju Uršlje gore, kjer je polno divjačine, zlasti srn in gamsov. Divjačina se skrbno čuva, odstreli se je vsako leto le gotova količina. Na slastno pečenko pa venomer preže lovci, ki neusmiljeno pobijajo m gospodarijo po revirjih. Prav vse pade, kar pride pred cev. Lansko leto je našel lovski čuvaj drobovje srne z dvema negodnima mladičema na kraju morišča. Letos se je že ponovno zgodilo, da so se v revirju zasačeni divji lovci odločno postavili paznikom v bran s puškami.

V decembru in januarju je bilo večkrat slišati v gorovju streljanje divjih lovcev. Vsa zasledovanja in poizvedovanja pa so ostala brezuspešna. Preteklo nedeljo je padlo na vrhu Urši je gor zopet par strelov.
Takoj se je napotil v gorovje lovski paznik Sovinc Gregor. Po poti, ki je vodila navkreber, so morali priti divji lovci, ker je edina, ki vodi v dolino. Dva divja lovca sta bila ustrelila gamsa, ki se je skotalil preko skal. Brezbrižna, zadovoljna z lovsko srečo, sta divja lovca korakala po stezi, namenjena ob vznožje skal po plen. Nenadno srečanje s paznikom, ki ju je zasačil pri prepovedanem dejanju, ju ni spravilo iz ravnotežja. Skočila sta vsak za svoje drevo in z naperjenima puškama sprejela boj. Paznik je bil prisiljen rabiti orožje. Zadeti lovski tat se je zgrudil ranjen v glavo, a se mu je posrečilo uteči pod varstvom tovariša, ki je zabranjeval zasledovanje in se je v mraku spretno umikal med gostim drevjem. Na kraju borbe je ostala puška ranjenca, okrvavljen klobuk in šop las. Orožniki so izsledili po klobuku ranjenega divjega lovca in oba sta rudarja iz Črne.

Jutro, 21. januar 1933
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Borba z divjimi lovci"

Franci Savenc,

Urnik smo kolobarili, ponoči smo premaknili realiziran program na konec, tako da je bil na vrhu vedno aktualen dan.

Bila je "stalnica", umaknjena 14.04.11 ob 20. uri - čez čas bo iz "v delu" prenešena v objavokot Novost.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije