Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predpremiera Sfinge

Bojan Ambrožič: Predpremiera igranega dokumentarnega filma Sfinga je bila danes, 7. aprila, v Kinodvoru po tiskovni konferenci.

Film govori o zadnjem problemu v severni steni Triglava oz. o zadnji Sfingini uganki.
Prva, ki sta Obraz Sfinge preplezala, sta bila Ante Mahkota in Peter Ščetinin, prosto sta jima 1995 sledila Gregor Kresal in Miha Kajzelj.

Ker bo premiera šele čez teden dni, na 5. festivalu gorniškega filma Domžale, verjetno kaj več o vsebini ne smem povedati. Lahko pa povem, da bodo gledalci zagotovo uživali v duhoviti pripovedi filma ter enkratnih (helikopterskih) posnetkih naših Julijskih Alp. Da pa ne bodo samo oči zadovoljne, film dodatno napolni še odlična Siddhartina glasba. Gledalce alpiniste bo gotovo začelo srbeti, da bi se še sami poskušali spoprijet s Sfingo. Meni pa bo zaenkrat že čisto dovolj pogledati čez njen prepaden Obraz v dolino Vrat, dober kilometer spodaj.

Mahkoto in Ščetinina v filmu zaigrata alpinista Anže in Miha Marenče. Kajzel in Kresal pa sta igrala sama sebe. Poleg njiju so v filmu igrali še številne druge slovenske legende alpinizma. Žal pa sta manjkala preminula alpinista Tomaž Humar in Pavle Kozjek, katerima je med drugim film tudi posvečen.

Tudi sam sem bil priča snemanju filma, ko sem tekel na Triglav. No, pravzaprav sem bil jaz tisti Črni Peter, ki je pokvaril film in po nesreči tekel čez kader. Ustvarjalcem filma sem se danes uspel tudi osebno opravičiti. Ti pa so me uspeli prepričati, da je šlo le še za eno smešno prigodo več pri procesu nastajanja filma.

Film pa še ni čisto dokončan, ker se istočasno snema še dokumentarni film. Filmske ustvarjalce namreč zanimajo tudi prvi odzivi občinstva na film. Te bodo kasneje predstavili v dokumentarcu o filmskem nastajanju Sfinge. To bo gotovo še en zanimiv film, ker se samo snemanje filma lahko po težavnosti kar primerja z njenim plezanjem.

Sam sem bil zelo zadovoljen z ogledom tega dokumentarca, saj me že 10 let (od Jurskega parka dalje) ni noben film spravil v kino. Vesel sem, da me je ravno ta! 
 

Bojan Ambrožič

07.04.2011


Režiser Vojko Anzeljc


Dvorana se počasi polni

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije