Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.03.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo in četrtek bo precej jasno, čez dan bo občasno nekaj več oblačnosti in v gorskem svetu bodo možne posamezne plohe.
V petek bo nekaj več oblačnosti, v soboto pa bo pretežno jasno in še nekoliko topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v ponedeljek oblačno z rahlimi padavinami. Po gorah je zapadlo nekaj centimetrov snega, pod okoli 1500 metri je deževalo.
V torek se je zjasnilo, a je nastajala kopasta oblačnost, ki je zmanjšala količino sončnega sevanja. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1800 metrov. Sneg se je v visokogorju počasi preobražal in sesedal, nižje pa je bil ta proces hitrejši in je sneg tudi kopnel. Ponoči je pomrznil.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 390 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 90 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih še do 10 cm snega, a večinoma le v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi višje. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Nižje je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa se zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Plaz se lahko sproži le ob veliki ob dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom.
Predvsem zjutraj je tudi nevarnost zdrsov na spihanih mestih. Sončno vreme se bo nadaljevalo. Ledišče se bo dvigalo in bo v petek zjutraj na nadmorski višini
okoli 2400 metrov. Snežna odeja se bo pospešeno preobražala in sesedala, tudi v osojah. Sneg bo nižje tudi kopnel.

Bilten URSZR: 30.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije