Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 31.03.11

ŠZL - Žiga Černe: Obilo zanimivega za pohodnike, kolesarjenje v družbi vremenoslovca, nordijska hoja, sprehod po Parencani ali ogled zanimivosti ob rapalski meji ...

Pohod po obronkih Jablaniške doline
V srcu Slovenije, med posavskimi hribi, živijo ljudje odprtih src, čas pa jim teče počasneje, kot v mestih. Lepotam pokrajine, gostoljubnosti in nekaj zagotovo koristno izrabljenim uram uživanja v gibanju, se lahko prepustite tudi vi na sobotnem pohodu po sedem kilometrov dolgi dolini blizu Litije. Že tradicionalna krožna pot je nezahtevna, a je dolga za kakšnih pet ur hoda, s postanki pri domačinih s pestro ponudbo domačih dobrot pa boste na poti še malo več. Start bo pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici med sedmo in pol enajsto, kjer vas bodo sprejele domačinke s štrukeljci, ki so značilni za ta kraj in jih gospodinje pripravljajo ob žegnanju, za na pot pa vas bodo oskrbeli z jabolki. Trasa je dobro označena, tako da zaiti ne bo mogoče, pa čeprav vas bodo zanesli čudoviti panoramski pogledi na vse konce Slovenije. Na cilju v vasi Gradišče pri Litiji bodo pripravili kulturno-zabavni program, možen bo ogled Domačije spominov, skoraj obvezen pa bo na kloncu še sprehod med stojnicami s "težjimi" dobrotami.
Informacije
: 070 303 321, 051 312 739, www.srce-me-povezuje.si/drustvolaz.

Maistrov pohod
General Rudolf Maister je na Uncu podedoval posestvo in je na njem bival vsa zadnja leta svojega življenja. Ker so Unčani na sokrajana zelo ponosni, so mu postavili spominsko tablo, spomenik, razstavo o njegovem življenju in delu, po njem so imenovali tudi podružnično šolo, že nekaj let zapored pa pripravijo tudi Maistrov tek in pohod. Letošnji rekreativni dogodek bo v soboto, 2. aprila. Tekači bodo s programom začeli ob pol enajstih, pol ure pred njimi pa bo na Uncu start zanimivega pohoda. Začetek bo v središču vasi, pri gasilskem domu, na poti pa boste prečkali zgodovinsko črto bivše rapalske meje, obiskali udorno jamo Unške koliševke (njene stene so visoke skoraj sto metrov, ob jami in tudi v steni pa so še vedno prehodni betonski rovi, utrdbe, katere so za svojo obrambo med svetovnima vojnama zgradili Italijani); pot vas bo vodila tudi proti Planinskemu polju in se tam ločila v daljšo in krajšo možnost. Prva vas popelje nad Planinsko jamo, od koder je lep razgled na Ravbarjev stolp in na Planino, krajša pa vam razkaže ruševine Windischgretzovega gradu, ki je bil med 2. svetovno vojno požgan. V bližini gradu je tudi kraška jama Škratovka. Skoraj na koncu poti se boste le še povzpeli na 703 metrov visok Stari grad, si oddahnili in spočili oči ob lepem razgledu in se spustili do izhodišča, kjer vas bodo že čakale brezplačne klobase. Prijavnine ne bo, vseeno pa se lahko prijavite in prejmete izkaznico s portretom generala Maistra in žigom za udeležbo. Informacije: 041/751-117, drustvo-sovica.si.

Borovniška tura
V soboto bo še kar nekaj možnosti za koristno preživljanje prostega časa v naravi (več jih najdete na www.rekreacija.si), enako pa bo tudi v nedeljo. Mi smo se tokrat odločili za povabilo na netekmovalno kolesarjenje po stranskih poteh Menišije, za vodenje pa bo skrbel vremenoslovec Andrej Velkavrh. Izhodišče zanj bo ob 10. uri v Borovnici, na parkirišču pri stebru starega železniškega viadukta. Kot rečeno boste vozili po divji kraški planoti med Cerknico, Logatcem, Vrhniko in Borovnico, ki jo večinoma porašča gozd, vmes pa so tipične notranjske vasi z izkrčenimi polji, travniki in pašniki. Vozili boste po stezah, gozdnih kolovozih in makadamskih poteh, asfalta bo bolj za vzorec. Na poti bodo trije daljši vzponi in zato tudi trije kar lepi spusti. S štiridesetimi kilometri boste opravili v sedmih urah. Prijavnine ne bo. Informacije: 040 269 663, www.kgkvolja.si

Razgibajte se z nordijsko hojo
Če želite okrepiti telo in se nadihati svežega zraka, se prijavite na tečaj (ali vadbo) hoje s posebnimi palicami. Za začetek pa se s to mlado športno panogo, ki sodi nekam med smučarski tek in pohodništvo, spoznajte na že tretjem letošnjem in prvem pomladnem dnevu nordijske hoje v Ljubljani. V parku Tivoli jo bodo pripravili v torek, 5. aprila, zbor pa bo ob petih popoldne pri Tivolskem gradu (to je na vrhu Plečnikovega sprehajališča). Po kratkem teoretičnemu času, boste z besed prešli na dejanja in se z lastnimi ali sposojenimi palicami (izposoja vas bo stala 2,5 evra), za dve uri odpravili po poteh pod Rožnikom. Prijavnine ne bo. Informacije: www.szlj.si.

Sprehodimo se po izolskih poteh
Prvega aprila mineva sto osem let od otvoritve ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Trst in Poreč, obletnico pa bodo v soboto, 2. aprila, izkoristili izolski turistični in športni zanesenjaki za otvoritev štirih pešpoti, ki bodo povezovale istrsko podeželje s starim mediteranskim mestecem ob Tržaškem zalivu. Ena izmed poti namreč poteka tudi po delu Porečanke (Parencane). Ob 14. uri boste v Parku Pietro Coppo v Izoli najprej pomagali otvoriti poti, takoj zatem pa se boste vodeno odpravili po najlažji. Na poti si boste v tunelu Šalet najprej ogledali projekcijo slik in filma na temo stare železnice, se v nadaljevanju pustili presenetiti z nekaj tipične istrske kulinarike, še ne na koncu pa vam bodo privoščili še bolj klasično okrepčilo s čajem in sladkarijami. Krožne hoje bo za dve uri. Prijavnine ne bo. Informacije: 05 640 10 51, www.izola.eu.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije