Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.02.11

Pokaži objave o reševanjih GRSPlazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Poškodovala si je nogo - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 12.34 so na Slivnici, občina Cerknica, gorski reševalci Postaje GRS Ljubljana nudili prvo pomoč pohodnici, ki si je poškodovala nogo. Poškodovanko so odpeljali v ZD Cerknica in nato na urgenco UKC v Ljubljano.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma oblačno, zjutraj in dopoldne bo ponekod še rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.
V torek bo na zahodu delno jasno, drugod bo vztrajala nizka oblačnost, ponekod bo občasno naletaval sneg. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ponekod v notranjosti vzhodni veter.
V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod bo rahlo snežilo, na Primorskem bo pihala močna burja.
V četrtek bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod bo oblačno. Burja bo oslabela.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nadaljuje se hladno vreme.
V petek in soboto je bilo sončno, v nedeljo pa se je ponekod že nekoliko pooblačilo. Večino časa je pihal severni veter, ki je bil najmočnejši v petek in soboto. Večjih novih zametov ni. Zaradi nizkih temperatur se je snežna odeja nekoliko hitreje preobražala le na prisojnih pobočjih, v osojah je sneg ostal večinoma nespremenjen, suh.
V noči na ponedeljek je ponekod v Julijcih in zahodnih Karavankah zapadlo od 5 do 10 cm pršiča, ki se s podlago ni sprijel. Drugod padavin ni bilo. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 350 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 30 cm snega. Tanka snežna odeja sega v osojah ponekod do nižin, prisojna pobočja pa so večinoma kopna do okoli 1000 metrov nad morjem.
Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala deloma zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Skorja večinoma ne nosi človeške teže.
V osojah je ponekod še pršič, zlasti tam kjer ga je napihal veter. Obsežna so območna napihanega snega. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa 2. stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja, zlasti senčne lege. Predvsem lahko sproži plaz kložastega snega turni smučar ali pešec. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo, le v Julijcih in zahodnih Karavankah pa se lahko prožijo tudi manjši plazovi novega, suhega
snega na skorjasti podlagi.
V ponedeljek in torek bo večinoma suho, a precej oblačno vreme. Hladno bo. Severovzhodni veter bo prenašal novi sneg in v Julijcih ter zahodnih Karavankah delal nove zamete. Sneg se bo le počasi preobražal, lavinske razmere se zato do srede ne bodo bistveno spremenile.

Bilten URSZR: 28.02.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije